STUDIU/Celule din nas, „cea mai probabilă cale iniţială de infecţie”

STUDIU/Celule din nas, „cea mai probabilă cale iniţială de infecţie”

Două tipuri de celule din cavitatea nazală au fost identificate drept cele mai probabile puncte de intrare a coronavirusului în corpul uman, a concluzionat o echipă internaţională de cercetători, citată joi de Press Association.

Coronavirusul utilizează probabil două tipuri de celule specifice din interiorul nasului pentru a intra în corpul uman, au declarat cercetătorii olandezi de la Groningen University Medical Center (UMCG), împreună cu colegii lor britanici și francezi, scrie La Libre Belgique conform Rador.

Ei au descoperit că celulele mucusului și cilii celulari din nas conțin o mare parte din ARN-ul mesager pe care virusul îl folosește pentru a se răspândi rapid în organism. Celulele epiteliale din ochii, plămânii și intestinele noastre conțin, de asemenea, o mare parte din acest ARN.

Materialul ereditar stimulează producerea de proteine ​​specifice pe care le folosește coronavirusul pentru a ataca celulele umane. „Este pentru prima dată când aceste celule specifice din nas sunt asociate cu virusul care provoacă Covid-19”, a explicat biologul Martijn Nawijn și specialistul pulmonar Maarten van den Berge.

„Amplasarea lor pe suprafața interiorului nasului le face foarte accesibile virusului”, adaugă ei.

Cercetătorii și-au publicat rezultatele în revista științifică „Nature Medicine”. Ei speră că aceste noi cunoștințe pot fi utilizate pentru a dezvolta tratamente care pot reduce transmiterea virusului


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”