SUA: A început 'Super Tuesday' a democraţilor, moment al adevărului pentru Sanders, Biden şi Bloomberg

SUA: A început 'Super Tuesday' a democraţilor, moment al adevărului pentru Sanders, Biden şi Bloomberg

"Super Tuesday" a început în SUA, unde 14 state votează pentru a-i departaja pe favoritul Bernie Sanders şi fostul vicepreşedinte Joe Biden, care are vânt din pupa după ce şi-a raliat tabăra moderată în cursa pentru Casa Albă, relatează AFP.

"Super" ziua electorală de marţi ar trebui să permită să se afle dacă senatorul "socialist" a luat un avans insurmontabil pentru a-l înfrunta pe Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie, sau dacă fosta mână dreaptă a lui Barack Obama va reuşi să-l ajungă din urmă. Persistă o singură necunoscută: intrarea în cursă a miliardarului Michael Bloomberg care ar putea să-l priveze pe Joe Biden de o parte din voturile de centru.

Indiferent care va fi deznodământul, este o luptă între septuagenari, comentează France Presse.

"Este ziua J", a postat pe Twitter Joe Biden la începerea votului în aceste state foarte diferite, printre care California, Texas, Carolina de Nord sau Virginia, care atribuie un mare număr de delegaţi în vederea obţinerii învestiturii.

Primele birouri de vot se vor închide la ora 00.00 în noaptea de marţi spre miercuri, dar rezultatele vor fi anunţate în cursul întregii nopţi.

Multă vreme favorit dar afectat de rezultatele slabe ale primelor voturi, Joe Biden a reuşit o revenire extraordinară câştigând detaşat în Carolina de Sud, unde a obţinut un sprijin al afro-americanilor considerat indispensabil pentru orice pretendent democrat.

În urma acestei victorii, el a reuşit să obţină luni sprijinul a trei foşti candidaţi: tânărul Pete Buttigieg, revelaţia primarelor democrate, senatoarea Amy Klobuchar, populară în Midwest, şi texanul Beto O'Rourke.

"Fie că i-aţi susţinut pe Pete, Amy, Beto sau orice alt candidat, să ştiţi că există o casă pentru voi în această campanie", a dat asigurări moderatul în vârstă de 77 de ani, care nu şi-a ascuns emoţia cu prilejul unei întâlniri de luni seară din Texas, unde a fost înconjurat de noii săi susţinători.

"Mă face să mă gândesc la fiul meu, Beau", care a murit de cancer cerebral, a spus el despre Pete Buttigieg, de 38 de ani, promiţându-i un viitor strălucit.

Joe Biden s-a prezentat drept omul "garanţiei rezultatelor" faţă de cel al "promisiunii revoluţiei".

"Nu este un secret (...) există un efort masiv pentru a-l opri pe Bernie Sanders", a spus luni cel din urmă, promiţând "să combată" establishment-ul democrat speriat de ideile sale foarte la stânga.

"Bernie are mereu în faţă această bătălie enormă. Dacă va obţine învestitura va fi ceva enorm", a declarat pentru AFP una dintre susţinătoarele sale, Jessica Chadwell, de 24 de ani, în fieful său din Vermont.

Temele pe care le promovează, precum asigurarea medicală universală, li s-au impus treptat tuturor candidaţilor democraţi, de manieră mai mult sau mai puţin radicală.

"Trebuie să identificăm subiectele care ne unesc ca ţară, iar asigurarea medicală este unul dintre ele", spune Rafael Roger, dentist de 61 de ani de origine cubaneză, care a votat la Los Angeles.

Alegătoare a lui Joe Biden "pentru că Trump trebuie învins", Cindy Eleanor, de 75 de ani, nu este impresionată de elementul nou al "Super Tuesday", Mike Bloomberg. "Nu este un democrat! Simplul fapt de a fi de acord cu mine în ceea ce priveşte reglementarea armelor de foc nu-l face să fie cineva care împărtăşeşte valorile democrate", a spus ea.

Fostul primar al New York-ului şi jumătatea sa de miliard de dolari cheltuită pe publicitate electorală în campanie pare totuşi singurul capabil să se lupte cu miliardarul republican, în pofida primelor două dezbateri ratate.

O contraperformanţă din partea sa i-ar lăsa fostului vicepreşedinte un bulevard la centru, el rămânând singurul moderat în lupta cu "socialistul" revendicat Bernie Sanders, într-o ţară în care acest termen evocă în continuare temeri legate de Războiul Rece şi de comunism.

Însă la Miami, unde votul va avea loc pe 17 martie, Mike Bloomberg a exclus o retragere din cursă. "De ce nu-l întrebaţi pe Joe dacă intenţionează să se retragă?", le-a spus el jurnaliştilor, vizibil agasat.

Voturile de marţi, de la un capăt la celălalt al Americii, vor duce la atribuirea a peste o treime dintre delegaţii necesari învestirii finale la convenţia democrată din iulie.

Sondajele pentru "Super Tuesday" îi sunt favorabile lui Bernie Sanders, care este în frunte în California, Texas şi Virginia. Pe de altă parte, Carolina de Nord înclină către Joe Biden.

Mike Bloomberg şi senatoarea cu convingeri ceva mai de stânga Elizabeth Warren par mai puţin capabili să câştige în vreunul dintre cele 14 state, potrivit AFP.

Donald Trump, căruia îi place să se amestece în campania democrată, afirmă că jocurile sunt trucate în favoarea lui Bernie Sanders, pe ai cărui adversari îi atacă folosindu-se de porecle.

"Mini Mike Bloomberg nu-şi va reveni niciodată din dezbaterile lui marcate de incompentenţă", a postat el marţi dimineaţă pe Twitter, după ce a afirmat că "Joe Somnorosul nu ştie nici măcar unde este şi ce face".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...