SUA: Al treilea suspect arestat pentru asasinarea preşedintelui haitian

SUA: Al treilea suspect arestat pentru asasinarea preşedintelui haitian

Al treilea suspect a fost acuzat de complicitate la crimă în Florida pentru presupusul său rol în asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise în iulie anul trecut, a anunţat luni Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, scrie AFP.

Fostul senator haitian Joseph Joel John, 51 de ani, care s-a prezentat luni în faţa unui judecător din Miami, a fost extrădat din Jamaica şi este acuzat de conspiraţie pentru uciderea sau răpirea lui Moise şi pentru furnizarea de echipamente în acest scop, potrivit unui comunicat.

Înaintea lui, militarul columbian în retragere Mario Palacios şi cetăţeanul haitiano-chilian Rodolphe Jaar au fost puşi sub acuzare de justiţia americană pentru aceleaşi fapte, după ce au fost arestaţi în străinătate şi extrădaţi în Statele Unite.

La 7 iulie 2021, un comando a pătruns în reşedinţa privată a preşedintelui haitian Jovenel Moise din Port-au-Prince şi l-au asasinat cu 12 gloanţe.

Dreptul american se aplică în acest caz deoarece planul a fost parţial organizat pe teritoriul american, în Florida, de cetăţeni americani de origine haitiană.

Potrivit justiţiei americane, complotul a avut ca scop iniţial pur şi simplu răpirea şi reţinerea lui Jovenel Moise, dar, cu mai puţin de două săptămâni înaintea faptelor, s-a decis asasinarea lui.

Mario Palacios a pledat, în februarie, nevinovat pentru crimele de care este acuzat.

Cei trei inculpaţi riscă închisoarea pe viaţă.

Finanţatorii şi mobilul exact al asasinatului rămân deocamdată necunoscute publicului larg. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...