SUA: Americanii votează în alegerile primare din Carolina de Sud și Nevada

SUA: Americanii votează în alegerile primare din Carolina de Sud și Nevada

Alegătorii republicani din Carolina de Sud și cei democrați din Nevada vor da verdictul sâmbătă în alegerile primare din aceste state, în care Donald Trump și respectiv Hillary Clinton sunt favoriți, relatează AFP.

Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07.00 (12.00 GMT) în Carolina de Sud, dând lovitura de start pentru o zi care va fi bogată în învățăminte pentru continuarea alegerilor primare, organizate până în iunie, pentru desemnarea candidaților republican și democrat pentru scrutinul prezidențial din noiembrie.

Potrivit AFP, se pune întrebarea dacă scrutinul din Carolina de Sud va permite consolidarea poziției favoriților în cursa republicană. Din 17 la plecare, nu mai sunt decât șase candidați în cursă, supraviețuitori ai alegerilor primare din Iowa și New Hampshire.

"Am trecut de la democrați la republicani" pentru aceste alegeri primare, a declarat Tim Nielson, în vârstă de 56 de ani, care a votat pentru Donald Trump.

"Congresul fiind controlat de republicani, un democrat nu va putea face nimic, pentru că așa au stat lucrurile în ultimii ani pentru Obama", a spus el.

Dacă miliardarul ajunge la Casa Albă "poate că va schimba lucrurile", și-a exprimat el speranța.

Un alt alegător, care a votat pentru John Kasich, s-a declarat însă îngrijorat de perspectiva unei victorii în scrutinul prezidențial a lui Donald Trump. Dacă magnatul va primi nominalizarea republicană pentru a intra în cursa prezidențială, "am o casă drăguță pe plaja din Bahams, nu-mi rămâne decât să merg acolo", a spus Edwin Pearlstine, un berar ieșit la pensie.

Dacă senatorul Ted Cruz, al doilea în sondaje după Trump, pare sigur că va continua cursa și după acest scrutin, ceilalți candidați — senatorul de Florida Marco Rubio, fostul guvernator de Florida Jeb Bush, guvernatorul de Ohio John Kasich și medicul în retragere Ben Carson — au nevoie de un rezultat onorabil sâmbătă pentru a-și continua demersul foarte costisitor, comentează AFP.

În ceea ce privește așa-numitul "caucus" din Nevada, Hillary Clinton este favorită să câștige consultarea democrată, una menită să redea moralul taberei sale după înfrângerea clară din New Hampshire în fața senatorului de Vermont, Bernie Sanders.

Este o chestiune care ține mai mult de dinamică decât de matematică, pentru că fostul secretar de stat conduce în cursa delegaților necesari pentru învestitură — 481 față de 55, în timp ce pentru nominalizare sunt necesari 2.382 — datorită "superdelegaților", responsabili ai partidului care nu au legătură cu alegerile primare și care vor avea drept de vot la convenția din Philadelphia din iulie.

Obiectivul ei este de a limita valul Sanders până nu va fi prea târziu. Ea l-a învins pe Barack Obama în 2008 în Nevada și contează pe sprijinul comunităților de culoare, hispanică și asiatică, care reprezintă jumătate dintre locuitori.

Republicanii își vor organiza caucusul din Nevada marți, în timp ce alegerile primare democrate din Carolina de Sud vor avea loc sâmbăta viitoare.

"Supermarțea" de 1 martie este următoarea dată majoră de vot, când vor vota alegătorii din 11 state, reprezentând între 18% și 23% din numărul de delegați necesari pentru învestiturile democrată și republicană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…