SUA anunță cel mai mare transfer de deținuți de la Guantanamo

Oficialități americane au anunțat luni transferul a 15 deținuți de la închisoarea din Guantanamo în Emiratele Arabe Unite. Potrivit Reuters, este cel mai mare lot transferat de la baza SUA din Cuba în timpul președinției lui Barack Obama.

După transferul a 12 prizonieri yemeniți și 3 afgani, la Guantanamo au rămas 61 de deținuți. Cei mai mulți sunt închiși la baza navală americană fără a fi acuzați sau judecați, de mai bine de 10 ani.

Planul președintelui Obama de a închide închisoarea pentru suspecți de terorism ar necesita transferul acestora pe teritoriul SUA, care nu este permis de legislația americană. Șeful Casei Albe nu a exclus însă un ordin executiv în acest scop.

"Cred că am ajuns în punctul extrem de periculos în care există o posibilitate semnificativă de a rămâne deschisă ca o închisoare permanentă off-shore, pentru deținerea persoanelor, practic până mor", a declarat Naureen Shah, directoare pentru securitate și drepturile omului în SUA al Amnesty International.

Câtă vreme este utilizată închisoarea de la Guantanamo, guvernele altor state au acoperire pentru ignorarea drepturilor internaționale ale omului, a afirmat Shah. Guantanamo "slăbește argumentele guvernului SUA împotriva torturii și detenției pe termen nelimitat", a adăugat ea.

Unul dintre cei transferați, un afgan identificat ca Obaidullah, a fost închis la Guantanamo timp de 13 ani, sub acuzația de a fi ascuns și depozitat mine care urmau să fie utilizate împotriva militarilor americani din Afghanistan.

"Continuarea operării centrului de detenție ne slăbește securitatea națională prin consumul de resurse, dăunând relațiilor noastre cu aliați și parteneri cheie și stimulând extremiștii violenți", a spus Lee Wolosky, trimis special al Departamentului de Stat pentru închiderea centrului de detenție de la Guantanamo. "Sprijinul prietenilor și aliaților noștri — cum sunt Emiratele Arabe Unite — este vital pentru atingerea acestui obiectiv comun", a adăugat el.

Un responsabil al Departamentului de Stat a declarat agenției Reuters, sub rezerva anonimatului, că Emiratele Arabe Unite au restabilit reședința a cinci deținuți transferați în noiembrie 2015.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Vela anunţă că poliţiştii de la Rutieră vor fi dotaţi cu camere video: Nu o să mai găsiţi deputaţi care înjură…

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

5 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze