SUA anunță cel mai mare transfer de deținuți de la Guantanamo

SUA anunță cel mai mare transfer de deținuți de la Guantanamo

Oficialități americane au anunțat luni transferul a 15 deținuți de la închisoarea din Guantanamo în Emiratele Arabe Unite. Potrivit Reuters, este cel mai mare lot transferat de la baza SUA din Cuba în timpul președinției lui Barack Obama.

După transferul a 12 prizonieri yemeniți și 3 afgani, la Guantanamo au rămas 61 de deținuți. Cei mai mulți sunt închiși la baza navală americană fără a fi acuzați sau judecați, de mai bine de 10 ani.

Planul președintelui Obama de a închide închisoarea pentru suspecți de terorism ar necesita transferul acestora pe teritoriul SUA, care nu este permis de legislația americană. Șeful Casei Albe nu a exclus însă un ordin executiv în acest scop.

"Cred că am ajuns în punctul extrem de periculos în care există o posibilitate semnificativă de a rămâne deschisă ca o închisoare permanentă off-shore, pentru deținerea persoanelor, practic până mor", a declarat Naureen Shah, directoare pentru securitate și drepturile omului în SUA al Amnesty International.

Câtă vreme este utilizată închisoarea de la Guantanamo, guvernele altor state au acoperire pentru ignorarea drepturilor internaționale ale omului, a afirmat Shah. Guantanamo "slăbește argumentele guvernului SUA împotriva torturii și detenției pe termen nelimitat", a adăugat ea.

Unul dintre cei transferați, un afgan identificat ca Obaidullah, a fost închis la Guantanamo timp de 13 ani, sub acuzația de a fi ascuns și depozitat mine care urmau să fie utilizate împotriva militarilor americani din Afghanistan.

"Continuarea operării centrului de detenție ne slăbește securitatea națională prin consumul de resurse, dăunând relațiilor noastre cu aliați și parteneri cheie și stimulând extremiștii violenți", a spus Lee Wolosky, trimis special al Departamentului de Stat pentru închiderea centrului de detenție de la Guantanamo. "Sprijinul prietenilor și aliaților noștri — cum sunt Emiratele Arabe Unite — este vital pentru atingerea acestui obiectiv comun", a adăugat el.

Un responsabil al Departamentului de Stat a declarat agenției Reuters, sub rezerva anonimatului, că Emiratele Arabe Unite au restabilit reședința a cinci deținuți transferați în noiembrie 2015.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Vouă a ce vă miroase? / Structura centrală a DNA a preluat abia după 7 ani un uriaș dosar de corupție din Sibiu!

3 Hopa! Vedetuța Beatrice are problemuțe la dosar?

4 Așa o fi? / Adrian Năstase, „regele imobiliarelor” din Militari? / Dezvăluiri care te lasă cu gura căscată

5 Turnătorul Isărescu s-a pișat cu boltă pe oamenii care muncesc onest în această țară! / Băi, nenorocitule, nu îț…