SUA ar fi încheiat un contract cu o agenție de comunicații pentru a realiza înregistrări video false cu Al-Qaida

SUA ar fi încheiat un contract cu o agenție de comunicații pentru a realiza înregistrări video false cu Al-Qaida

Pentagonul ar fi cheltuit 540 de milioane de dolari pentru a realiza înregistrări video false cu Al-Qaida, susține un grup britanic de jurnaliști de investigație, numit Bureau of Investigation Journalism (BIJ), relatează marți Le Soir pe site-ul său.

Potrivit jurnaliștilor, agenția de comunicații și de relații publice Bell Pottinger ar fi semnat contractul în timpul războiului din Irak (2003-2011) și ar fi încasat 120 de milioane de dolari pe an. Un fost salariat al firmei, Martin Wells, a dezvăluit BIJ dedesubturile acestei campanii de propagandă, iar portalul Daily Beast a publicat rezultatele anchetei.

Bărbatul afirmă că fostul său angajator producea și monta înregistrări video false care erau apoi difuzate de posturile locale și continentale fără a preciza că erau realizate la solicitarea armatei americane.

Potrivit salariatului firmei, înregistrările contrafăcute erau în mod deliberat de proastă calitate pentru a fi mai credibile.

Martin Wells susține că agenția de comunicare ar fi avut drept misiune fabricarea de false înregistrări video de propagandă care ar fi purtat semnătura Al-Qaida. Înregistrate pe CD-uri, aceste videoclipuri erau apoi folosite drept momeală. Datorită unei particularități a CD-urilor, computerul pe care acestea erau vizionate puteau fi localizate. CD-urile erau apoi abandonate în diferite locuri din lume, în special în Irak, Iran sau chiar SUA.

Fostul șef al agenției a confirmat pentru Sunday Times existența contractului, care ar fi fost 'protejat de clauze de confidențialitate' în legătură cu operațiile militare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

3 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!

4 Cum au traversat avioanele lui Putin România în drum spre Geneva și de ce au fost flancate de două avioane ame…

5 Pensii speciale de jurnalişti pentru generalul Pavel Abraham, meteorologul Romica Jurcă sau colonelul Mircea …