SUA: Arestarea la Miami a fratelui preşedintelui hondurian, suspectat de legături cu traficul de droguri

SUA: Arestarea la Miami a fratelui preşedintelui hondurian, suspectat de legături cu traficul de droguri

Juan Antonio Hernandez, fratele preşedintelui hondurian Juan Orlando Hernandez, suspectat de legături cu traficul de droguri, a fost arestat vineri la Miami (Florida, sud-estul SUA), a anunţat guvernul de la Tegucigalpa într-un comunicat, relatează AFP.

"Vineri, cetăţeanul hondurian Juan Antonio Hernandez, fratele actualului preşedinte al Republicii Honduras, a fost arestat în oraşul Miami, în Statele Unite", potrivit comunicatului guvernamental.

Pe 24 octombrie, preşedintele Hondurasului "a afirmat clar că pentru el nimeni nu este mai presus de lege", în timp ce "zvonuri tot mai insistente" anunţau că fratele său are legături cu traficul de droguri, a reamintit guvernul.

"Este o lovitură grea, este trist, este dificil", a recunoscut preşedintele Hernandez cu o voce tremurândă jurnaliştilor prezenţi la congresul formaţiunii sale politice, Partidul Naţional (PN, dreapta). Vizibil afectat, Orlando Hernandez a cerut să se respecte prezumţia de nevinovăţie, reafirmând hotărârea sa de a lupta împotriva traficului de droguri, în strânsă colaborare cu Statele Unite.

Fostul şef al cartelului Los Cachiros, Devis Leonel Rivera Maradiaga, a declarat în martie 2017 în faţa unei instanţe din New York că l-a plătit pe Antonio Hernandez pentru ca guvernul de la Tegucigalpa să achite o datorie contractă faţă de organizaţia sa de trafic de droguri.

Narcotraficantul a mai depus mărturie împotriva lui Fabio Lobo, fiul fostului preşedinte hondurian Porfio Lobo (2010-2014), care a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru că a colaborat cu cartelul Los Cachiros. Devis Leonel Rivera Maradiaga a precizat că organizaţia sa făcea afaceri cu guvernul prin intermediul societăţii Inrimar, care servea la spălarea banilor proveniţi din traficul de droguri.

Fratele actualului preşedinte a mai fost acuzat în octombrie 2016 de un militar hondurian, Santos Rodriguez. Acesta a denunţat legăturile lui Juan Antonio Hernandez cu traficul de droguri şi l-a acuzat de implicare într-un complot vizând asasinarea ambasadorului american la Tegucigalpa, James Nealon.

Acuzaţiile au fost respinse de Juan Antonio Hernandez care era deputat la data respectivă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...