SUA au aprobat prima pastilă pentru depresia postnatală

SUA au aprobat prima pastilă pentru depresia postnatală

Prima pastilă pentru tratarea depresiei postnatale a fost aprobată în SUA de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Foto: Shutterstock

Aceasta este vândută sub numele de marcă Zurzuvae și trebuie administrată o dată pe zi timp de două săptămâni. Un studiu recent arată că pastila a redus semnificativ depresia post-partum în rândul proaspetelor mame.

Odată ce pastilele vor fi puse în vânzare, proaspetele mame vor avea opțiunea unui tratament împotriva unei afecțiuni care sabotează ceea ce ar trebui să fie o perioadă fericită și prețuită – și care contribuie la o rată de mortalitate maternă în SUA ce a ajuns la cel mai înalt nivel din 1965 încoace. Se estimează că una din șapte femei se confruntă cu simptome de PPD în America, potrivit unor cercetări.

Ce este depresia post-partum

Depresia post-partum este o afecțiune gravă, fiind rezultatul modificărilor hormonale și bruște care apar după naștere și este mai probabil să se producă și în prezența unor factori declanșatori precum: depresie postnatală la sarcina anterioară; existența unor episoade depresive în trecut sau antecedente de depresie în familie.

Cele mai comune semne sunt: tristețe, apatie sau modificări severe ale dispoziției; crize prelungite de plâns; pierderea poftei de mâncare sau bulimia; anxietate severă și atacuri de panică, și chiar impulsuri de a răni copilul sau gânduri frecvente de moarte ori sinucidere.

Testele clinice au arătat că pilula a ajutat la reducerea semnificativă a simptomelor depresive în decurs de trei zile. Efectul medicamentului s-a menținut la patru săptămâni după ultima doză, a precizat FDA.

Aceasta a precizat că cele mai frecvente efecte secundare ale administrării de Zurzuvae pot include somnolență, amețeli, diaree, oboseală, răceală și infecții ale tractului urinar.

Câte femei sunt afectate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că aproximativ 15% dintre femeile din Europa se confruntă cu depresia postnatală. Peste 80% dintre ele nu primesc un tratament adecvat. Un studiu recent a concluzionat că perioada pandemiei a fost și mai tulburătoare pentru aceste femei și că peste 50% dintre ele au avut stări de anxietate chiar după naștere.

În România, femeile care se confruntă cu depresie post-partum pot beneficia de servicii psihologice gratuite dacă sunt asigurate în sistemul de sănătate. Totuși, există și excepții: femeile însărcinate și lăuze pot beneficia de îngrijiri medicale fără plata contribuției, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară. Solicitarea acestor servicii trebuie să aibă loc în interval de maximum 4 luni, de la data nașterii.

Din păcate, legea are și un punct slab, fiind vorba de bugetul alocat pentru serviciile de consiliere psihologică. Dacă suma acordată de stat pentru anul în curs se termină, mamele trebuie să aștepte pentru fondurile alocate în anul următor, cu condiția ca legea să rămână în vigoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?