SUA au crescut numărul de militari desfășurați în Irak

SUA au crescut numărul de militari desfășurați în Irak

Administrația americană a crescut recent la 3.870 numărul militarilor desfășurați în Irak, pentru a susține Bagdadul în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit AFP. Precedentul număr comunicat de Pentagon era de 3.500 de militari. Aceștia vor forma, consilia și asista trupele irakiene, însă nu vor participa direct la lupta împotriva jihadiștilor.

Reevaluarea survine în special deciziei din toamnă a administrației americane de a-și întări operațiunile speciale în Irak și în Siria.
Până la 50 de soldați ai forțelor speciale se află în acest moment în estul Siriei pentru a face contactul între coaliție și grupurile armate locale și pentru a pregăti o viitoare ofensivă asupra orașului Raqa, bastion al grupării Statul Islamic.

Acești soldați au nevoie de sprijinul altor militari, care sunt desfășurați în Irak, au explicat responsabili americani.

De asemenea, Washingtonul a desfășurat în ultimele săptămâni în nordul Irakului o nouă unitate de forțe speciale pentru a participa la raiduri destinate a captura sau a ucide lideri ai grupării Statul Islamic.

Aceste forțe speciale și militarii care le susțin vor reprezenta în total circa 200 de persoane, potrivit responsabililor militari americani.

Sporirea efectivelor americane în Irak nu este probabil încheiată.
Secretarul apărării, Ashton Carter, a reiterat constant că Washingtonul 'vrea să facă mai mult' împotriva grupării Statul Islamic.

Potrivit unor responsabili americani, administrația ar putea în special trimite mai mulți soldați pentru a accelera formarea de noi unități, în vederea unei ofensive la Mosul, al doilea oraș din Irak controlat de jihadiști din iunie 2014.

Însă planurile de întărire a prezenței americane în Irak stârnesc ostilitatea milițiilor șiite, iar acceptul guvernului de la Bagdad nu este obținut.

Miniștrii apărării din cele 26 de state care participă militar la coaliție și reprezentanți ai guvernului irakian au o reuniune la 11 februarie la Bruxelles pentru a analiza cum va putea fi intensificată lupta împotriva jihadiștilor.

Miercuri, un purtător de cuvânt militar al coaliției la Bagdad, colonelul Steven Warren, a precizat de asemenea că numărul real de soldați americani prezenți efectiv în Irak la un moment dat va depăși în realitate cu 'câteva sute' plafonul teoretic de 3.870.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”