SUA au desfăşurat pentru prima dată în Israel cel mai avansat sistem de apărare aeriană şi antirachetă

SUA au desfăşurat pentru prima dată în Israel cel mai avansat sistem de apărare aeriană şi antirachetă

Armata americană a desfăşurat pentru prima dată în Israel, în cadrul unor aplicaţii militare, cel mai avansat sistem al său de apărare aeriană şi antirachetă, au anunţat luni oficiali militari americani şi israelieni, citaţi de Reuters.

Operaţiunea, care a început luna aceasta, are drept scop testarea capacităţii armatei americane de a desfăşura rapid astfel de arme în lume, a afirmat o purtătoare de cuvânt a Comandamentului forţelor SUA din Europa (EUCOM).

Invocând motive de securitate, o purtătoare de cuvânt a refuzat să spună cât timp va fi necesar pentru desfăşurarea sistemului respectiv, denumit THAAD (Terminal High Altitude Area Defense ), construit de Lockheed Martin şi Raytheon pentru Israel la baza Fort Bliss din Texas.

Demersul SUA survine în contextul unor tensiuni crescânde între Israel şi Iran în legătură cu campania israeliană de bombardamente în Siria şi comentariile în care ministrul iranian de externe a afirmat că nu poate exclude posibilitatea unui conflict militar între Iran şi Israel.

Armata SUA a afirmat că decizia de a desfăşura rapid sistemul THAAS în Israel se vrea a fi ''o demonstraţie a angajării continue a SUA privind securitatea regională a Israelului''.

''THAAD este cel mai avansat sistem integrat de apărare aeriană şi antirachetă din lume şi acest exerciţiu de pregătire pentru desfăşurare arată că forţele SUA sunt rapide şi pot răspunde repede şi imprevizibil la orice ameninţare, oriunde şi în orice moment'', a afirmat EUCOM.

În cadrul desfăşurării, forţele americane vor lucra în diferite locaţii din Europa, SUA şi Israel pentru operarea sistemului în strânsă cooperare cu Forţele de apărare israeliene, a precizat EUCOM.

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, lt.col. Jonathan Conricus, toate componentele sistemului THAAD se află la o bază aeriană israeliană din deşertul Negev (sud). Sistemul va fi în curând transportat într-o locaţie, nedivulgată, în sudul Israelului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /