SUA au eliminat interdicția vizând laptopurile la bordul avioanelor

SUA au eliminat interdicția vizând laptopurile la bordul avioanelor

Statele Unite au pus capăt unei interdicții, în vigoare timp de patru luni, privind accesul persoanelor cu laptop la bordul avioanelor cu destinația SUA, care pleacă de pe anumite aeroporturi din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, informează Reuters.

Aeroportul internațional King Khalid din Riad a fost ultimul din cele 10 aeroporturi pentru care a fost ridicată această interdicție, a confirmat miercuri seara Departamentul american al Securității Naționale (DHS).

În luna martie a acestui an, SUA au interzis dispozitivele electronice care depășesc dimensiunea unui telefon mobil la bordul zborurilor cu plecarea de pe 10 aeroporturi din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pe fondul îngrijorărilor că gruparea jihadistă Stat Islamic ar putea să ascundă bombe în dispozitive electronice personale.

Între timp interdicția a fost ridicată pentru cele nouă companii aeriene afectate (Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Royal Jordanian, Kuwait Airways, EgyptAir și Royal Air Maroc) care sunt singurele companii ce oferă zboruri directe spre SUA din regiunea Orientul Mijlociu și Africa de Nord. A rămas însă în vigoare o interdicție care vizează cetățenii din șase țări majoritar musulmane (Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen) chiar dacă a fost limitată după ce mai multe tribunale americane au contestat aceste restricții.

Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) a criticat interdicția privind laptopurile la bordul avioanelor ca fiind ineficientă, în condițiile în care militanții ar putea călătorii în SUA via Europa sau alte părți unde nu sunt astfel de restricții.

Oficialii americani au eliminat interdicția după ce în ultimele săptămâni au vizitat cele 10 aeroporturi din Egipt, Maroc, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar și Turcia pentru a se asigura că noi măsuri de securitate au fost implementate.

De asemenea, joi, SUA au emis o nouă directivă revizuită către companiile aeriene din întreaga lume ca răspuns la solicitările lor privind clarificarea măsurilor de securitate ce ar urma să intre în vigoare în cursul acestei săptămâni. Noile măsuri vor afecta 325.000 de pasageri de pe aproximativ 2.000 de zboruri comerciale care ajung zilnic în SUA prin intermediul a 180 de companii aeriene de pe 280 de aeroporturi din 105 țări.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia