SUA: Bernie Sanders câștigă alegerile primare din statul Utah (media)

SUA: Bernie Sanders câștigă alegerile primare din statul Utah (media)

Senatorul de Vermont Bernie Sanders a învins-o detașat pe Hillary Clinton în alegerile primare de marți din micul stat Utah, potrivit estimărilor canalelor americane, prima sa victorie după două săptămâni, relatează miercuri AFP. Acest succes îi va permite să compenseze parțial victoria netă a lui Hillary Clinton anterior în cursul serii în alegerile primare din Arizona, un stat cu mai mulți delegați unde ea a obținut în jur de 60% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale.

Rezultatele 'caucus'-ului democrat din Idaho sunt încă așteptate. Acolo ar urma să câștige tot senatorul Sanders, potrivit rezultatelor parțiale, chiar dacă canalele de televiziune nu l-au declarat încă învingător. Aceste victorii erau așteptate: la alegerile primare din 2008 Barack Obama a învins-o detașat pe Hillary Clinton în Idaho, motiv pentru care fosta primă doamnă nici nu a făcut campanie acolo în acest an.

Statele Utah și Idaho nu au decât 56 de delegați, în timp ce Arizona are singură 75. Delegații vor fi repartizați în mod proporțional între Hillary Clinton și Bernie Sanders, potrivit scorurilor lor. În caz că va obține o majoritate puternică, Bernie Sanders ar putea obține în această zi de consultări mai mulți delegați decât rivala sa democrată.

Însă senatorul de Vermont va trebui să mențină acest nivel de performanță în restul alegerilor primare care se vor organiza până în luna iunie pentru a spera că o va prinde din urmă pe favorita la învestitura democrată, care are un mare avans.

Înainte de ziua de marți, ea câștigase 1.174 de delegați față de 850 Bernie Sanders. La aceștia se adaugă sprijinul celor aproape 500 de 'superdelegați' pro-Clinton, responsabili și aleși din Partidul democrat care vor lua parte la votul de la convenția de învestitură de la Philadelphia, în iulie. Necesarul de delegați pentru a obține învestitura democrată este de 2.383.

La republicani, două scrutinuri au fost organizate marți. Donald Trump a câștigat detașat în Arizona, în timp ce rezultatele din Utah nu sunt încă disponibile, deși senatorul de Texas Ted Cruz pare să conducă, potrivit primelor rezultate.

Tot marți, republicanii au organizat caucusul în arhipelagul Samoa, din oceanul Pacific.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Foarte interesante amănunte...

5 Cuvintele sunt de prisos...