SUA: Carnagiul din Las Vegas era inevitabil, consideră experți

SUA: Carnagiul din Las Vegas era inevitabil, consideră experți

Carnagiul din Las Vegas, cel mai grav din istoria americană recentă, a realimentat dezbaterea asupra securității în hoteluri și localurile de spectacol, chiar dacă o serie de experți estimează că nimic nu ar fi putut împiedica tragedia de duminică, relatează marți AFP.

Dacă evenimentele sângeroase cum este și cel de duminică atrag de fiecare dată după sine o exagerare a măsurilor, ele subliniază și dificultatea de a anticipa noi atacuri comise de către atacatori care găsesc moduri tot mai inedite de atac.

'Această tragedie nu putea fi evitată. Punct', estimează Patrick Brosnan, fost polițist din New York, devenit consultant în securitate.

Hotelurile sunt locuri deschise, unde se intră foarte ușor: nu există detectoare de metale la intrare, iar bagajele nu sunt aproape niciodată controlate. Mai ales în marile hoteluri-cazino pentru care este renumit Las Vegas-ul, cu cele 150.000 de camere de hotel ale sale.

Prin urmare, trăgătorul din Las Vegas, Stephen Paddock, a reușit fără nicio dificultate să instaleze un arsenal de circa 15 arme de foc în hotelul Mandalay Bay.

'Oamenii aduc cu ei bagaje mari în hoteluri, nu este un semn îngrijorător', remarcă Richard Frankel, fost agent FBI și profesor-asistent pentru studii de securitate internă la St.John University.

Totuși, cazinourile sunt mai supravegheate decât holurile hotelurilor.

Recent, atentatele comise la Manchester Arena și la Bataclan în Paris au dus la o întărire a securității în sălile de concerte. Atentatele din 11 septembrie 2001 au dus de asemenea la punerea în aplicare a unor protocoale de securitate sporite pe aeroporturi.

În Las Vegas, Stephen Paddock a reușit să ocolească toate măsurile luate pentru a proteja locul concertului de muzică country pe care l-a vizat. El s-a instalat la înălțime, la cel de-al 32-lea etaj al unui hotel situat chiar în față, 'împroșcându-i' pe cei peste 22.000 de spectatori cu o ploaie de gloanțe, ucigând cel puțin 59 de oameni și rănind peste 500.

El s-a sinucis înainte ca poliția să intre în camera sa, iar motivele lui rămân neelucidate.

Este posibil să supraveghezi mai bine ceea ce intră în hoteluri și cazinouri, însă aceste stabilimente trebuie 'să păstreze un echilibru între securitate și faptul de a rămâne niște locuri primitoare', unde oamenii vin să se amuze și să se destindă, remarcă Jason Porter, vicepreședintele societății de servicii pentru gestionarea riscurilor Pinkerton, pentru AFP.

Patrick Brosnan apreciază ca fiind posibilă verificarea bagajelor în măsura în care acest lucru este fezabil din punct de vedere economic și când aceasta nu paralizează activitatea în acele locuri, prin cozi monstruoase ce ar face ca recepțiile de la hoteluri să semene cu interminabilele cozi de la aeroport.

Camerele de supraveghere pot de asemenea ajuta la detectarea armelor. Richard Frankel evocă în ceea ce-l privește noi protocoale cu trăgători pe acoperiș, elicoptere sau drone pentru a permite intervenții mai rapide în timpul marilor adunări umane.

Însă un risc zero nu există.

'Pentru a opri aceasta, ar trebui instalat un detector de metale la fiecare ușă, cu ofițeri, și camere la fiecare punct de ieșire-intrare și oameni care să le supravegheze. Nu putem face aceasta', susține Shwan Engbrecht, președintele societății de protecție Cass Global Security.

Dat fiind traficul în hotelurile din Las Vegas, aceasta ar fi foarte costisitor, fără a mai vorbi despre atingerile la adresa vieții private într-un oraș supranumit 'Sin City' (orașul viciului).

Imaginea epicuriană a Las Vegas-ului, capitala jocurilor de noroc, ar putea avea de suferit și i-ar putea alunga pe o parte dintre cei 43 de milioane de vizitatori anuali, ceea ce s-ar răsfrânge asupra încasărilor de circa 60 de miliarde de dolari pe an.

'Oamenii care se duc la Las Vegas nu vor dori să-și desfacă gențile. Existe multe laturi ascunse în viața băieților sau a fetelor tinere. Ei aduc uneori marijuana, alcool' sau altele, continuă Brosnan.

În opinia lui Shawn Engbrecht, dacă Stephen Paddock nu s-ar fi putut instala într-o cameră din Mandalay Bay, 'el s-ar fi dus la motelul din față sau pe un acoperiș'. Pesimist, el adaugă: 'Dacă cineva vine spre voi cu o armă de asalt cu intenția de a vă ucide, nu-i veți putea supraviețui foarte multă vreme'.

În ceea ce privește interzicerea sau reglementarea dreptului de portarmă în SUA, protejat de al doilea amendament al Constituției, nici Donald Trump, nici Congresul nu par gata să schimbe lucrurile.

'Trăim într-o societate deschisă, nu putem apăra totul tot timpul. Va trebui să trăim cu asta', conchide Engbrecht.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria