SUA condamnă planul Rusiei de a organiza „procese-spectacol” la Mariupol pentru prizonierii de război ucraineni

SUA condamnă planul Rusiei de a organiza „procese-spectacol” la Mariupol pentru prizonierii de război ucraineni

SUA au condamnat miercuri planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol, oraş capturat în luna mai, pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni, subliniind caracterul lor „nelegitim”, relatează AFP.

FOTO EPA-EFE

„Aceste procese-spectacol sunt nelegitime şi o parodie a justiţiei şi le condamnăm ferm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Potrivit Washingtonului, Moscova vizează să „deturneze” atenţia comunităţii internaţionale de la „atrocităţile comise de forţele ruse în Ucraina” de la invazia rusă a acestei ţări, la 24 februarie.

„Toţi membrii forţelor armate ucrainene, inclusiv voluntarii ucraineni şi străini, au dreptul la statutul de prizonier de război dacă sunt capturaţi şi trebuie să fie trataţi şi protejaţi de acest statut, în conformitate cu Convenţiile de la Geneva”, se arată în comunicatul care cere Moscovei „să respecte obligaţiile care îi revin în temeiul dreptului internaţional”.

ONU şi-a exprimat marţi o îngrijorare similară, subliniind că este interzisă înfiinţarea de tribunale doar pentru a judeca astfel de cazuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...