SUA confirmă încălcarea spațiului aerian al Turciei de către un avion de luptă rusesc

SUA confirmă încălcarea spațiului aerian al Turciei de către un avion de luptă rusesc

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, a confirmat luni seara că un avion de luptă rusesc a violat spațiul aerian al Turciei și, implicit, al NATO în data de 29 ianuarie, relatează agenția macedoneană de presă MIA.

"Confirmăm că un avion de luptă rusesc a violat spațiul aerian al Turciei și al NATO în 29 ianuarie. Nu avem nicio îndoială asupra faptului că avionul a intrat în spațiul aerian al Turciei", a spus el.

Totodată, John Kirby a cerut autorităților ruse să respecte suveranitatea Turciei și să se abțină pe viitor de la acțiuni care pot afecta stabilitatea regiunii.

"Statele Unite împărtășesc aceleași opinii cu NATO despre colaborarea cu Turcia. Cerem Rusiei să respecte spațiul aerian al Turciei", a adăugat Kirby, solicitând ambelor părți să calmeze tensiunile prin dialog.

Turcia a anunțat sâmbătă că un bombardier rusesc Su-34 i-a încălcat vineri spațiul aerian și l-a convocat în aceeași zi pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica "condamnarea fermă" a acțiunii ruse. Acest nou incident intervine după ce la sfârșitul lunii noiembrie 2015 un bombardier Su-24 a fost doborât de aviația turcă la granița cu Siria din același motiv, potrivit Ankarei. Doborârea bombardierului rusesc de către un F-16 al aviației turce a condus la cea mai gravă criză în relațiile dintre Moscova și Ankara din ultimii 50 de ani.

Ministrul Apărării Rusiei a respins luni acuzațiile Turciei, calificându-le drept o "provocare premeditată", conform unui purtător de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, citat de Reuters.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

2 Interesante amănunte...

3 Imagini care dau fiori soldaților ruși

4 De citit! / Replica unui grup de economiști ucraineni la afirmațiile lui Noam Chomsky despre războiul dintre Rusia și Ucraina

5 VIDEO Priviți, rușii aveau doar 10 bucăți, acum au mai rămas 9....