SUA confirmă încălcarea spațiului aerian al Turciei de către un avion de luptă rusesc

SUA confirmă încălcarea spațiului aerian al Turciei de către un avion de luptă rusesc

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, a confirmat luni seara că un avion de luptă rusesc a violat spațiul aerian al Turciei și, implicit, al NATO în data de 29 ianuarie, relatează agenția macedoneană de presă MIA.

"Confirmăm că un avion de luptă rusesc a violat spațiul aerian al Turciei și al NATO în 29 ianuarie. Nu avem nicio îndoială asupra faptului că avionul a intrat în spațiul aerian al Turciei", a spus el.

Totodată, John Kirby a cerut autorităților ruse să respecte suveranitatea Turciei și să se abțină pe viitor de la acțiuni care pot afecta stabilitatea regiunii.

"Statele Unite împărtășesc aceleași opinii cu NATO despre colaborarea cu Turcia. Cerem Rusiei să respecte spațiul aerian al Turciei", a adăugat Kirby, solicitând ambelor părți să calmeze tensiunile prin dialog.

Turcia a anunțat sâmbătă că un bombardier rusesc Su-34 i-a încălcat vineri spațiul aerian și l-a convocat în aceeași zi pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica "condamnarea fermă" a acțiunii ruse. Acest nou incident intervine după ce la sfârșitul lunii noiembrie 2015 un bombardier Su-24 a fost doborât de aviația turcă la granița cu Siria din același motiv, potrivit Ankarei. Doborârea bombardierului rusesc de către un F-16 al aviației turce a condus la cea mai gravă criză în relațiile dintre Moscova și Ankara din ultimii 50 de ani.

Ministrul Apărării Rusiei a respins luni acuzațiile Turciei, calificându-le drept o "provocare premeditată", conform unui purtător de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, citat de Reuters.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…