SUA: Creșterea numărului de crime cu caracter rasist în perioada campaniei lui Donald Trump

SUA: Creșterea numărului de crime cu caracter rasist în perioada campaniei lui Donald Trump

Statele Unite au cunoscut odată cu campania electorală a lui Donald Trump o creștere puternică a crimelor și delictelor cu caracter rasist sau având ca țintă un anumit grup social, a informat luni poliția americană, scrie AFP.

Potrivit acestui raport anual prezentat de FBI, infracțiunile motivate de prejudecăți împotriva unei comunități etnice, religioase, sexuale sau de alt fel au crescut cu aproape 5% în 2016 în raport cu 2015, de la 5.850 la 6.121.

Dacă se consideră numai trimestrul al patrulea (octombrie-decembrie) 2016, în jurul alegerilor prezidențiale de la 8 noiembrie, această majorare este însă de aproape 26%.

Șase victime din zece au fost țintă din cauza rasei lor. Crimele motivate de ura față de o religie au cunoscut, de asemenea, o creștere în 2016, vizându-i în special pe evrei și musulmani.

Donald Trump a desfășurat o campanie prezidențială populistă, insistând pe teama față de străini și legând constant criminalitatea de minoritățile provenite din imigrație. Actualul președinte american a fost criticat pentru încurajarea grupărilor de extremă dreaptă și pentru promovarea tensiunilor rasiale din țară.

În Statele Unite, "hate crimes" grupează o întreagă serie de infracțiuni criminale aparte, mergând de insulte la crime, trecând prin hărțuire sau agresiuni.

Victimele au în comun faptul că au fost alese ca țintă din cauza apartenenței, reale sau presupuse, la un grup social sau la o religie, ori din cauza identității sexuale sau a infirmității lor.

Aceste fapte considerate deosebit de revoltătoare sunt urmărite de justiția federală ca delicte și crime însoțite de circumstanțe agravante, ceea ce înăsprește semnificativ pedepsele pronunțate.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie