SUA: Departamentul de Stat, în pierdere galopantă de diplomați de carieră, avertizează șefa sindicatului de profil

SUA: Departamentul de Stat, în pierdere galopantă de diplomați de carieră, avertizează șefa sindicatului de profil

Statele Unite ale Americii și-au pierdut 60% dintre ambasadorii de carieră începând din luna ianuarie, în mandatul secretarului de stat Rex Tillerson, potrivit unei scrisori a șefei sindicatului diplomaților americani, Barbara Stephenson, care denunță o 'decapitare' a talentelor de vârf și avertizează asupra consecințelor pentru rolul SUA în politica mondială, transmit Reuters și BBC News.

'Rândurile conducerii se împuținează cu o viteză amețitoare', afirmă Barbara Stephenson, fost ambasador în Panama și lidera AFSA (American Foreign Service Association), în scrisoarea către membrii sindicatului.

Numărul ambasadorilor de carieră a scăzut de la cinci la doi odată cu retragerea din activitate în acest an a lui William Brownfield, Kristie Kenney și a Victoriei Nuland, care au deținut funcții de rang înalt în Departamentul de Stat.

Numărul celor cu rang imediat inferior, de 'ministru de carieră', a scăzut de la 33 la 19, iar următorul, de 'ministru consilier', de la 431 la 369.

'Aceste cifre sunt greu de împăcat cu agenda declarată de a face mai puternice Departamentul de Stat și Serviciul Extern. Dacă un exod similar ar avea loc în armată, m-aș aștepta la o revoltă publică', remarcă ea.

După preluarea mandatului de secretar de stat, la 1 februarie, Rex Tillerson s-a conformat cererii Casei Albe — respinsă de membri marcanți ai Congresului — de reducere cu circa 30% a fondurilor Departamentului și a impus o înghețare a angajărilor cât timp sunt analizate operațiunile acestuia și se decide o reorganizare a lor.

Departamentul de Stat nu a contestat cifrele citate în scrisoare, dar un purtător de cuvânt a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că 'sugestiile potrivit cărora au loc reduceri drastice în rândurile serviciului nostru extern pur și simplu nu sunt exacte'.

El a susținut că scăderea cu 60% a numărului ambasadorilor de carieră (rang ce se acordă unui număr redus de diplomați) este înșelătoare, întrucât la începutul anului cifra era de doar cinci, iar Tillerson 'are în plan să nominalizeze persoane pentru acest rol în viitorul apropiat'.

'La data de 31 octombrie, Serviciul Extern de rang înalt era format din 976 diplomați, alți 63 așteptând Congresul să le confirme promovarea', după care numărul lor total va fi 'aproape identic cu cel de la aceeași dată din 2016 (1.058)', a afirmat el.

În scrisoare, Barbara Stephenson a remarcat sprijinul Congresului pentru finanțarea Departamentului de Stat și a susținut că Tillerson slăbește serviciul extern al Statelor Unite.

'Dată fiind această intenție clară a Congresului, trebuie să întrebăm: de ce o asemenea concentrare pe reducerea personalului Departamentului de Stat? De ce o asemenea concentrare pe decapitarea conducerii? (...) Unde este mandatul de a retrage echipa Serviciului Extern de pe teren și a ceda jocul în favoarea adversarilor noștri?', adaugă ea.

'Pierderea rapidă a atât de multor funcționari de rang înalt are un efect serios, imediat și tangibil asupra capacității Statelor Unite de a configura evenimentele globale', avertizează dna Stephenson.

Fostul ambasador în Panama mai scrie, în numărul în curs de apariție al publicației Foreign Service Journal, că arta diplomației trebuie apărată sub o administrație ce pare înclinată spre 'distrugerea guvernării așa cum o știm'.

Potrivit dnei Stephenson, decizia diplomaților de carieră a fost provocată în parte de măsura guvernului de 'a tăia numărul promovărilor cu mai mult de jumătate'.

'Talentelor cărora li se arată ușa nu sunt doar talentele noastre de top, ci și talente care nu pot fi înlocuite peste noapte', mai scrie Stephenson.

Fostul secretar de stat Madeleine Albright — o puternică susținătoare a lui Hillary Clinton — a declarat miercuri la MSBNC că este 'profund, profund tulburată' de lipsa de personal, 'pentru că nu poți fi o mare putere în lume și să nu ai un serviciu diplomatic funcțional'.

La un an după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, nu există numiri pentru zeci de posturi de rang înalt vacante în Departamentul de Stat, arată monitorizarea făcută de Washington Post și Partnership for Public Service.

Ritmul lent al numirilor în posturi cruciale se datorează și numărului redus de persoane 'eligibile', președintele Trump refuzând pe oricine s-a opus candidaturii sale, situație în care se află majoritatea republicanilor din sistem.

Întrebat săptămâna trecută despre locurile vacante din Departamentul de Stat, președintele Trump a răspuns: 'Eu sunt singurul care contează'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?