SUA doresc ca disidentul chinez Liu Xiaobo, grav bolnav, să se poată trata în străinătate

Noul ambasador al SUA în China a declarat miercuri că 'ar dori' ca laureatul Premiului Nobel pentru Pace pentru 2010, Liu Xiaobo, grav bolnav și eliberat condiționat, să aibă posibilitatea să fie îngrijit în străinătate, informează AFP.

Terry Branstad, cunoscut drept un apropiat al președintelui chinez Xi Jinping, a sosit marți la Beijing, a doua zi după ce avocatul disidentului chinez a anunțat că acesta suferă de cancer de ficat în fază terminală. Opozantul a părăsit închisoarea unde se afla în detenție și în prezent este spitalizat la Shenyang (nord-est).

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului le-au cerut autorităților chineze să-i permită lui Liu Xiaobo, 61 de ani, să beneficieze de îngrijire medicală în străinătate. Ambasada SUA în China a îndemnat marți Beijingul să-i ofere 'libertate de mișcare' și să-i permită să-și aleagă medicii.

'Fără îndoială, gândurile noastre se îndreaptă către el și soția sa, și noi suntem dispuși să face totul pentru ca aceasta să fie posibil', a declarat Terry Branstad în timpul unei conferințe de presă la noua sa reședință diplomatică de la Beijing. 'Ca americani, dorim ca el să aibă posibilitatea de a beneficia de un tratament în altă parte dacă acest lucru l-ar putea ajuta', a adăugat el.

Liu Xiaobo a fost condamnat în 2009 la 11 ani de detenție pentru 'subversiune'. El a fost unul dintre organizatorii manifestului Carta 08, în care se pledează pentru o democrație pluralistă în China.

Avocatul disidentului, Mo Shaoping, a declarat pentru AFP că persoanele eliberate condiționat nu pot teoretic să se deplaseze în străinătate, dar că opțiunea ar fi posibilă dacă Liu ar fi considerat un 'caz special', potrivit legii chineze.

Terry Branstad, fost guvernator al statului Iowa, a fost confirmat luna trecută de Senatul american pentru postul de ambasador în China. El îl cunoaște pe președintele chinez din 1985, când acesta din urmă, tânăr cadru promițător din provincie, a călătorit pentru studii în SUA.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

2 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

3 Asta e de DNA! Citiți de unde vine bogăția Liei Savonea! Ea e cea care l-a salvat pe Vântu!

4 Pinochio s-a întors! Ponta a cerut 3 ministere la negocierile cu Orban! Cel mai important: Apărarea!

5 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios