SUA: După Florida şi Georgia, Biden îi acuză pe republicani că "atacă" dreptul de vot în Texas

SUA: După Florida şi Georgia, Biden îi acuză pe republicani că "atacă" dreptul de vot în Texas

Joe Biden a denunţat sâmbătă un text care urmează să fie adoptat în Texas de către parlamentarii locali republicani, oficial pentru a face alegerile mai sigure, dar care, potrivit preşedintelui Statelor Unite, reprezintă un nou "atac" împotriva dreptului de vot şi democraţiei, notează AFP.

Într-un comunicat, el a estimat că marele stat din sudul SUA se alătură astfel Georgiei şi Floridei, de asemenea majoritar republicane, în "atacarea dreptului sacru de vot".

"Aceasta face parte dintr-un atac împotriva democraţiei pe care l-am văzut prea des în acest an", a adăugat preşedintele democrat, estimând că iniţiativa vizează "disproporţionat" afro-americanii şi celelalte minorităţi.

"În secolul al XXI-lea, ar trebui să facem mai facilă, nu mai dificilă, exprimarea dreptului de vot pentru fiecare alegător", a insistat el.

Cele două camere ale Congresului din Texas au ajuns la un compromis cu privire la acest text numit "Senatul Bill 7", care interzice în special votul "drive-in" şi stabileşte numeroase restricţii la orarul de vot şi la votul prin corespondenţă.

Aceste restricţii vizează cel mai adesea dispoziţii facilitând votul apreciate în special de minorităţi, cu predilecţie de afro-americani - un electorat în general mai favorabil democraţilor.

Republicanii afirmă că este vorba de a face viitoarele alegeri mai sigure. Ei invocă frecvent acuzaţiile de fraudă formulate în continuare fostul preşedinte Donald Trump, care susţine fără nicio dovadă că scrutinul din noiembrie câştigat de Joe Biden i-a fost "furat".

După alegerile prezidenţiale, proiectele de lege care limitează accesul la vot s-au înmulţit în mai multe state la iniţiativa republicanilor.

Georgia, stat-cheie câştigat de Joe Biden în timp ce a votat pentru dreapta la alegerile prezidenţiale timp de aproape trei decenii, a fost printre primele care au adoptat un astfel de text în martie. Preşedintele denunţase deja o lege care calcă în picioare "valorile americane".

Adoptarea sa a stârnit o mobilizare a sute de reprezentanţi din lumea afacerilor şi personalităţi care au semnat o declaraţie împotriva legilor restricţionând accesul la urne.

Sâmbătă, Joe Biden a îndemnat din nou Congresului Statelor Unite să adopte două texte care urmăresc să favorizeze exprimarea dreptului de vot pentru toţi americanii. Dar majoritatea fragilă a democraţilor complică adoptarea lor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”