SUA: Echipa de campanie a lui Trump atacă în justiţie New York Times pentru defăimare, o premieră

SUA: Echipa de campanie a lui Trump atacă în justiţie New York Times pentru defăimare, o premieră

Echipa de campanie a lui Donald Trump a dat în judecată miercuri New York Times pentru defăimare pentru un articol de opinie publicat în martie 2019, care vorbea despre o înţelegere între candidatul republican şi preşedintele rus Vladimir Putin pentru a favoriza alegerea omului de afaceri în 2016, relatează AFP.

Este pentru prima dată când Donald Trump şi echipa sa de campanie atacă pentru defăimare acest grup de presă, pe care preşedintele şi fostul magnat imobiliar newyorkez îl critică mereu de la începutul primei sale campanii prezidenţiale, în 2015.

Organizaţia 'Donald J. Trump For President' cere daune de milioane de dolari, conform unui document depus miercuri la Curtea Supremă a statului New York.

Afirmaţiile presupus defăimătoare sunt dintr-un articol de opinie al lui Max Frankel, fost director executiv al cotidianului între 1986 şi 1994.

"Nu era nevoie de o înţelegere secretă electorală precisă între echipa de campanie a lui Trump şi Vladimir Putin, pentru că ei aveau un acord global: sprijin pentru a o învinge pe Hillary Clinton în schimbul unei noi politici pro-ruse", a scris el în articolul său publicat la 27 martie 2019.

"Când a publicat aceste afirmaţii, Times ştia bine că ele nu sunt adevărate", a scris echipa de campanie a lui Donald Trump într-un document semnat de avocatul său, Charles Harder, fără a preciza că textul a apărut în secţiunea de opinii a ziarului.

"Cu toate acestea, Times le-a publicat, ştiind că ele sunt false şi că îşi păcăleşte cititorii", a adăugat organizaţia.

Conform acesteia, decizia a fost luată "din cauza orientării extreme a Times şi a animozităţii sale faţă de echipa de campanie (a lui Trump)", dar şi pentru "a influenţa în mod deplasat alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020".

"Echipa lui Trump apelează la justiţie pentru a pedepsi un editorialist pentru că a avut o opinie pe care ea o consideră inacceptabilă", a reacţionat o purtătoare de cuvânt a New York Times într-o declaraţie transmisă AFP.

"Din fericire, legea protejează dreptul americanilor de a exprima judecăţi şi concluzii, în special când este vorba de evenimente de importanţă pentru opinia publică", a adăugat ea.

"Trump a numit presa 'inamicul poporului'", a comentat într-un comunicat candidatul la învestitura democrată Bernie Sanders, "iar acum, inspirându-se de la amicii săi dictatori din lume, el încearcă să revină asupra libertăţii presei (...) atacând New York Times (...) Ajunge". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”