SUA: Eşec pentru Trump la alegerile primare republicane din statul Georgia

SUA: Eşec pentru Trump la alegerile primare republicane din statul Georgia

Republicanii din statul american Georgia au dat o lovitură dură, marţi, speranţelor fostului preşedinte Donald Trump de a-şi impune favoriţii în alegerile "de la jumătatea mandatului" care au loc anul acesta în SUA, menţinându-i la putere pe actualii guvernator şi secretar de stat, în pofida eforturilor lui Trump de a-i înlătura, relatează Reuters.

Victoria guvernatorului Brian Kemp şi secretarului de stat Brad Raffensperger în alegerile primare de marţi din Georgia marchează un eşec major pentru fostul lider de la Casa Albă, care dorea să-şi ia revanşa pentru înfrângerea suferită la alegerile prezidenţiale din 2020, despre care a susţinut că au fost fraudate, inclusiv în Georgia.

Marţi, Kemp l-a învins pe fostul senator David Perdue, susţinut de Trump, cu 73% faţă de 22% din voturi, potrivit un sondaj al Edison Research, iar Raffensbeger a câştigat în faţa reprezentantului Jody Hice, sprijinit de Trump, cu 52% faţă de 34%, conform proiecţiilor aceluiaşi institut.

Deşi rezultatele din Georgia sunt un eşec pentru Trump, ele nu schimbă faptul că republicanii sunt consideraţi favoriţi în perspectivele alegerilor parţiale din 8 noiembrie a.c., în urma cărora şi-ar putea asigura controlul asupra cel puţin uneia din camerele Congresului, ceea ce le-ar permite să blocheze agenda legislativă a preşedintelui democrat Joe Biden, notează Reuters.

De altfel, votul de marţi nu a reprezentat o pierdere totală pentru fostul şef de stat. Fostul star al fotbalului american Herschel Walker, pe care îl susţine în cursa pentru Senatul SUA, a obţinut fără probleme nominalizarea republicană, iar în Texas procurorul general Ken Paxton, tot sprijinit de Trump, l-a învins pe contracandidatul său George P.Bush într-un vot de departajare după alegerile primare din martie. Postul de procuror general al Texasului este şi el scos la concurs în cadrul alegerilor parţiale din SUA din 8 noiembrie.

Climatul politic din SUA pare să devină tot mai favorabil pentru republicani în perspectiva scrutinului din noiembrie, remarcă Reuters. Un sondaj Reuters/Ipsos realizat marţi a constatat că rata de aprobare a preşedintelui Joe Biden a scăzut la 36%, cel mai jos nivel de până acum din mandatul său, reflectând îngrijorarea alegătorilor în privinţa inflaţiei.

Partidul Republican are cele mai mari şanse să obţină o majoritate în Camera Reprezentanţilor la alegerile din 8 noiembrie, iar potrivit analiştilor democraţii au şanse mai mari să-şi păstreze controlul asupra Senatului.

În afară de Georgia, în alte patru state ale SUA - Alabama, Texas, Arkansas şi Minnesota - au fost organizate marţi alegeri primare, rezultatele nefiind încă stabilite.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani