SUA: FDA și CDC semnalează că noul vaccin anti-COVID Pfizer ar putea avea legătură cu un tip de accident vascular

SUA: FDA și CDC semnalează că noul vaccin anti-COVID Pfizer ar putea avea legătură cu un tip de accident vascular

Un sistem de monitorizare a siguranței a semnalat că varianta actualizată a vaccinului anti-COVID-19 al producătorului de medicamente american Pfizer și al partenerului german BioNTech ar putea fi legat de un tip de accident vascular cerebral la persoanele vârstă, potrivit datelor preliminare analizate autorităţile sanitare din SUA, relatează Reuters .

Pfizer şi BioNTech spun că au fost informați cu privire la raportările date FOTO Shutterstock

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA)) au declarat vineri că o bază de date CDC privind vaccinul a descoperit o posibilă problemă de siguranță în care persoanele de 65 de ani și peste au mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral ischemic în intervalul de 21 de zile după primirea injecției bivalente Pfizer/BioNTech, comparativ cu perioada cuprinsă între cea de-a 22 zi până la cea de-a 44-a.

Un accident vascular cerebral ischemic , cunoscut şi sub numele de ischemie cerebrală, este cauzat de blocajele arterelor care transportă sânge la creier.

FDA şi CDC au spus că alte studii ample, sistemul CDC de raportare a reacțiilor adverse ale vaccinului, bazele de date ale altor țări și bazele de date ale Pfizer-BioNTech, nu au semnalat această problemă de siguranţă, adăugând că sunt necesare mai multe investigaţii.

Deşi totalitatea datelor sugerează în prezent că este foarte puţin probabil ca semnalul din VSD (Vaccine Safety Datalink) să reprezinte un adevărat risc clinic, credem că este important să împărtășim aceste informații cu publicul”, au declarat autorităţile sanitare.

Pfizer şi BioNTech spun că au fost informați cu privire la raportările privind accidente vasculare cerebrale ischemice la persoanele care de 65 de ani și peste, apărute după vaccinarea cu varianta actualizată a serului.

Nici Pfizer şi BioNTech, nici CDC sau FDA nu au observat constatări similare în numeroase alte sisteme de monitorizare din SUA şi la nivel global şi nu există dovezi care să concluzioneze că accidentul vascular cerebral ischemic este asociat cu utilizarea vaccinurilor COVID-19 ale companiilor”, au transmis companiile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”