SUA: Fentanilul, puternicul calmant care l-a ucis pe Prince, este responsabil de numeroase alte decese

SUA: Fentanilul, puternicul calmant care l-a ucis pe Prince, este responsabil de numeroase alte decese

Fentanilul, un puternic calmant care a fost identificat de medicul legist drept cauza morții superstarului Prince, în urmă cu aproximativ 6 săptămâni, reprezintă o gravă amenințare, pe întregul teritoriu al SUA semnalându-se numeroase cazuri de decese din cauza unor supradoze cu acest medicament, avertizează autorități federale americane, transmite Reuters.

Cel mai puternic narcotic cunoscut, Fentanilul este un opioid de sinteză obținut în anii '50, în Belgia și are o potență de 50 de ori mai ridicată decât heroina și de până la 100 de ori mai mare decât morfina, conform Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Această agenție guvernamentală a subliniat că fentanilul obținut în laboratoare ilegale și decesele în urma supradozelor cu această substanță reprezintă o problemă din ce în ce mai gravă.

Prince, 57 de ani, unul dintre cei mai influenți muzicieni din generația sa, a fost găsit mort în reședința sa dintr-o suburbie din Minneapolis la 21 aprilie. Cauza decesului a fost o supradoză autoadministrată din acest medicament, conform raportului medicului legist ce a fost dat publicității joi.

Numărul deceselor din cauza supradozelor cu opioide sintetice a crescut cu peste 80% în 2014 prin comparație cu anul anterior, iar o mare parte din aceste decese sunt legate de prezența mai abundentă pe piața neagră a fentanilului produs în laboratoare ilegale. Conform datelor oficiale, numai în statul Ohio au avut loc 514 situații de supradoză cu fentanil în 2014, față de doar 92 cu un an înainte.

Autoritățile americane antidrog (The U.S. Drug Enforcement Administration) au emis o alertă la nivel federal cu privire la pericolul reprezentat de fentanil, precizând că până și o doză mică poate ucide. Un medicament destinat în exclusivitate pacienților cu boli în stadii terminale, fentanilul este produs în cantități din ce în ce mai mari în laboratoare ilegale și apoi este vândut pe piața drogurilor.

Deocamdată nu se știe dacă Prince avea o prescripție pentru fentanil după ce a suferit o intervenție chirurgicală la șold. În cazul în care i-a fost prescris acest calmant, identitatea medicului care a făcut acest lucru rămâne încă necunoscută, conform publicației Minneapolis Star Tribune. Burt Kahn, un avocat specializat în cazuri de malpraxis, a precizat că dacă Prince lua acest calmant pe o rețetă prescrisă de un medic, cadrul medical respectiv poate răspunde penal. "Fentanilul este un medicament care nu ar trebui niciodată prescris unui pacient așa cum era Prince, care nu suferea de cancer în fază terminală, pentru că pericolul de supradoză este foarte ridicat", a susținut Kahn.

Între anii 2005 — 2007, conform autorităților americane, s-au produs peste 1.000 de morți din cauza consumului de fentanil, majoritatea lor în Chicago, Detroit și Philadelphia. Atunci, sursa de fentanil era un singur laborator clandestin din Mexic ce a fost distrus.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...