SUA: Fostul şef al FBI recunoaşte ''grave neglijenţe'' la începutul anchetei ruse

SUA: Fostul şef al FBI recunoaşte ''grave neglijenţe'' la începutul anchetei ruse

Fostul director al FBI James Comey a admis duminică că poliţia federală a comis "grave neglijenţe" la începutul anchetei asupra ingerinţei Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, notează AFP.

Preşedintele SUA Donald Trump, care l-a concediat brusc pe acest responsabil în 2017, a sugerat imediat că ar putea fi condamnat la o pedeapsă de "mai mulţi ani" de închisoare.

James Comey a apărat constant FBI contra atacurilor preşedintelui Statelor Unite.

Duminică, el a recunoscut însă că un consilier pe probleme de politică externă din echipa de campanie a candidatului Trump în 2016, Carter Page - pus rapid sub acuzare în ancheta deschisă de poliţia federală privind ingerinţa rusă -, a fost tratat mod incorect.

Într-un interviu acordat canalului Fox News, James Comey a afirmat că mandatul FBI pentru supravegherea acestuia, pe care el l-a semnat, conţinea "erori semnificative".

"Au fost grave neglijenţe, 17 lucruri ar fi trebuit să existe în mandate ori cel puţin să fie amintite sau calificate diferit", a declarat el.

Aceste erori au fost detaliate într-un raport al inspectorului general al Departamentului Justiţiei dat publicităţii la 9 decembrie. Acest document a respins orice părtinire politică din partea FBI în deschiderea anchetei, dar a subliniat "erorile şi omisiunile" comise de unii agenţi atunci când au solicitat justiţiei undă verde pentru a supraveghea convorbirile telefonice ale lui Carter Page.

"Deci acum Comey recunoaşte că a greşit. Face asta numai pentru că a fost prins cu mâţa-n sac", a comentat preşedintele american pe Twitter.

"Care sunt consecinţele pentru acest comportament ilegal? Ar putea fi mai mulţi ani de închisoare?, a adăugat Donald Trump, îndemnându-l pe fostul director al FBI "să îşi ceară scuze".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...