SUA: Guvernul a decis relaxarea regulilor de expulzare rapidă a imigranţilor ilegali

SUA: Guvernul a decis relaxarea regulilor de expulzare rapidă a imigranţilor ilegali

Guvernul american a relaxat marţi regulile de expulzare rapidă a imigranţilor ilegali, ceea ce permite poliţiei să-i trimită înapoi fără să-i prezinte judecătorilor pe cei care au intrat ilegal în Statele Unite în ultimii de doi ani, relatează AFP.

Această modificare a legii privind Imigraţia şi Cetăţenia ''este un instrument suplimentar'' pentru ''a face faţă crizei actuale de securitate şi umanitare la frontiera sud-vestică şi în întreaga ţară", a declarat Kevin McAleenan, ministru interimar al Securităţii Interne (DHS), potrivit unui comunicat.

"E clar că, dacă nu aveţi permisiunea legală de a fi aici, vă vom expulza", a adăugat el.

Această măsură, care a intrat în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial, prelungeşte de la 14 zile la doi ani perioada de şedere ilegală în timpul căreia un imigrant fără acte poate fi expulzat fără să mai apară în faţa unui judecător de imigrare.

Până în prezent, un imigrant clandestin putea fi expulzat direct dacă era arestat în termen de două săptămâni de la sosirea pe teritoriul SUA.

Legea extinde de asemenea expulzările rapide la nivelul întregii ţări, în timp ce anterior erau limitate la o zonă de 161 km, de zbor de la graniţele terestre ale Statelor Unite.

Potrivit site -ului TRAC Immigration, care monitorizează activitatea instanţelor pentru imigraţie, un imigrant clandestin trebuie să aştepte în medie 713 de zile, adică aproape doi ani, pentru a se prezenta în faţa unui judecător care decide în cele din urmă expulzarea sa. Aproape un milion de cazuri sunt în aşteptare.

Potrivit Centrului de Cercetare Pew, 10,5 milioane de persoane trăiau ilegal în Statele Unite în 2017. Aproape două treimi dintre acestea se aflau în SUA de peste un deceniu.

Statele Unite se confruntă de peste un an cu o criză a migraţiei la graniţa cu Mexicul, traversată în fiecare lună de zeci de mii de oameni originari din America Centrală, care fug de violenţa şi sărăcia din ţările lor.

Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale una dintre priorităţile politicii sale. El a anunţat lansarea la 14 iulie a unei vaste operaţiuni împotriva imigraţiei ilegale în scopul arestării a aproximativ 2.000 de persoane aflate clandestin în SUA şi vizate de un ordin de expulzare în aproximativ 12 oraşe.

Potrivit unui oficial al Agenţiei pentru Imigraţie şi Vămi din Statele Unite (Immigration and Customs Enforcement, ICE), citat marţi de mass-media, doar 35 de imigranţi au fost arestaţi deocamdată. De asemenea, ICE a anunţat marţi pe Twitter arestarea a 934 persoane în SUA fără a preciza dacă există o legătură între cele două operaţiuni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”