SUA „încurajează" Turcia să ratifice „rapid" aderarea Suediei la NATO. Mesajul transmis Ungariei

SUA „încurajează" Turcia să ratifice „rapid" aderarea Suediei la NATO. Mesajul transmis Ungariei

SUA „salută" ratificarea anunţată de către Turcia a aderării Finlandei la NATO, dar „încurajează" Ankara să ratifice de asemenea „rapid" aderarea Suediei, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Jake Sullivan. FOTO EPA-EFE

În plus, Washingtonul „cere Ungariei să finalizeze fără întârziere procedura de ratificare pentru Suedia şi Finlanda", a spus Jake Sullivan într-un comunicat.

„SUA consideră că aceste două ţări ar trebui să devină membre NATO cât mai curând posibil", a adăugat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

Declarațiile vin după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că şi-a dat în cele din urmă acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, parlamentul turc urmând să ratifice aderarea acestei ţări, nu însă şi pe cea a Suediei.

Cu privire la Suedia, Erdogan a spus că va continua discuţiile cu aceasta asupra chestiunilor legate de terorism şi că ratificarea de către Turcia a intrării acestei ţări în Alianţa Nord-Atlantică va depinde de măsurile luate de guvernul suedez.

Între timp, Ungaria, singura ţară membră NATO în afară de Turcia care nu a ratificat aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a anunţat că va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei.

Amintim că și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat vineri decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică şi a pledat pentru o ratificare a aderării Suediei „cât mai repede posibil", informează AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...