SUA instituie noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul tehnologic

SUA instituie noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul tehnologic

SUA au anunţat joi noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând de această dată sectorul tehnologic, între care şi cel mai important fabricant rus de semiconductori, cu scopul declarat de a împiedica ocolirea sancţiunilor occidentale, relatează AFP.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că vizează "21 de entităţi şi 13 indivizi în cadrul represiunii sale împotriva reţelelor de ocolire a sancţiunilor impuse Kremlinului şi companiilor tehnologice, care joacă un rol determinant în maşina de război a Federaţiei Ruse".

Compania Serniya Engineering se află astfel printre ţintele acestei noi salve de sancţiuni, fiind acuzată că s-ar afla în centrul unei reţele create pentru a ocoli sancţiunile impuse de ţările occidentale.

"Acţiunile de astăzi demonstrează angajamentul guvernului american de a contracara ocolirea sancţiunilor" occidentale împotriva Rusiei, a precizat Departamentul Trezoreriei.

Washingtonul a sancţionat de asemenea compania Mikron, "cel mai mare fabricant de cipuri din Rusia" care, subliniază Departamentul Trezoreriei, "exportă peste 50% din microelectronica rusă".

"Armata rusă depinde de tehnologii occidentale cheie pentru funcţionarea bazei sale industriale de apărare", precizează Trezoreria.

Astfel, OFAC (Biroul de control al bunurilor străine al Departamentului Trezoreriei) vizează "principalele companii tehnologice ruseşti care permit războiul ilegal al lui (Vladimir) Putin împotriva Ucrainei. Aceste măsuri vor împiedica mai mult accesul Rusiei la tehnologia occidentală şi la sistemul financiar internaţional".

"Vom continua să vizăm maşina de război a lui Putin cu sancţiuni sub toate formele, până când acest război nebunesc se va încheia", a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.

Washingtonul a vizat deja cu sancţiuni industria rusă de apărare, iar secretarul adjunct al Trezoreriei a anunţat marţi că alte sectoare "esenţiale pentru capacitatea Kremlinului de a face să funcţioneze maşina sa de război" vor fi avut în vedere.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…