SUA: Joe Biden a avut o discuţie telefonică de două ore cu Xi Jinping

SUA: Joe Biden a avut o discuţie telefonică de două ore cu Xi Jinping

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că a discutat ''două ore'' la telefon, în ajun, cu omologul său chinez Xi Jinping, acesta fiind primul schimb de opinii între cei doi lideri după instalarea noului titular de la Casa Albă, transmit Reuters şi AFP.

''Am petrecut două ore la telefon fără întrerupere cu Xi Jinping'', a explicat Biden din Biroul Oval.

''Dacă nu ne mişcăm, ei ne vor mânca prânzul'', le-a transmis liderul american jurnaliştilor, referitor la China.

Foto: (c) Lintao Zhang / REUTERS


Joe Biden a spus că existenţa unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise este o prioritate, în timp ce Xi Jinping a avertizat că o confruntare ar fi un ''dezastru'' pentru ambele ţări.

În timpul convorbirii telefonice, Biden şi-a exprimat dorinţa de a fi mult mai tranşant decât predecesorul său, republicanul Donald Trump, cu privire la problema drepturilor omului, în timp ce în dosarele economice va exista o relativă continuitate din partea Washingtonului.

De asemenea, preşedintele american a pledat pentru o abordare mai pragmatică în dosarul schimbărilor climatice, ignorat de Trump în mandatul său.

Joe Biden s-a arătat ''profund îngrijorat'' de ''represiunea de la Hong Kong'' şi de cazurile de încălcare a drepturilor omului din China, adaugă AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...