SUA: Judecătorul Antonin Scalia de la Curtea Supremă, un oponent fățiș al avortului și căsătoriilor de același sex, a decedat

SUA: Judecătorul Antonin Scalia de la Curtea Supremă, un oponent fățiș al avortului și căsătoriilor de același sex, a decedat

Judecatorul conservator de la Curtea Suprema a Statelor Unite, Antonin Scalia, oponent al avortului si partizan al pedepsei cu moartea, a incetat din viata la varsta de 79 de ani, au anuntat sambata oficiali americani, cu un an inainte de sfarsitul mandatului presedintelui Barack Obama, informeaza AFP. Instanta suprema din SUA anunta ca liderul de la Casa Alba s-a angajat sa numeasca un nou judecator.

"Judecatorul Antonin Scalia a fost un om al lui Dumnezeu, un patriot si un aparator ferm al Constitutiei si statului de drept", a subliniat intr-un comunicat primul oficial care a anuntat decesul sau, Greg Abbott, guvernatorul statului Texas, statul de origine a judecatorului defunct, potrivit Agerpres.

Antonin Scalia a fost numit in 1986 de presedintele de la acea data, Ronald Reagan, pentru a fi membru al celei mai inalte instante judiciare americane. El era cunoscut pentru interpretarea literala a Constitutiei Statelor Unite.

Presedintele american, Barack Obama, si-a prezentat "cele mai sincere condoleante".

"Judecatorul Scalia a fost un erou american. Senatul trebuie sa faca in asa fel incat viitorul presedinte sa numeasca un succesor", a scris pe Twitter senatorul republican Ted Cruz, candidat ultraconservator la investitura republicana pentru prezidentialele din noiembrie.

Procesul numirii si confirmarii unui nou judecator risca sa fie foarte complicat cu mai putin de un an inainte de sfarsitul mandatului presedintelui democrat Barack Obama, in fata unui Congres dominat de republicani.

Catolic traditionalist de origine italiana, Antonin Scalia era judecatorul cu cea mai mare vechime in cadrul Curtii Supreme alcatuita din noua membri, dintre care patru considerati conservatori (John Roberts, Antonin Scalia, Clarence Thomas si Samuel Alito).

Convins de constitutionalitatea pedepsei cu moartea si aparator al detinerii de arme individuale, el a fost un adversar fatis al avortului, uniunii intre persoane de acelasi sex si discriminarii pozitive.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

4 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

5 De citit...