SUA: Liderul republican al Camerei Reprezentanților dezaprobă grațierea șerifului Arpaio (presă)

SUA: Liderul republican al Camerei Reprezentanților dezaprobă grațierea șerifului Arpaio (presă)

Congresmanul republican Paul Ryan, liderul Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, dezaprobă decizia președintelui Donald Trump de a-l grația pe șeriful Joe Arpaio, a relatat sâmbătă cotidianul Wall Street Journal, citat de DPA. Ziarul a obținut o declarație clară privind poziția lui Ryan de la purtătorul de cuvânt al acestuia, Doug Andres.

Șeriful Arpaio din comitatul Maricopa, din statul Arizona, a fost un susținător notoriu al lui Trump în campania electorală de anul trecut. În iulie, el a fost condamnat penal pentru nerespectarea unui ordin judecătoresc. O instanță îi ordonase șerifului să nu mai aresteze suspecți doar pe baza presupunerii că ar putea fi imigranți ilegali, la rândul ei fondată pe aspectul fizic care indică originea hispanică. Ca și Trump, Arpaio a criticat vehement, de mai multe ori, politica Statelor Unite în materie de imigrare, în timpul mandatelor prezidențiale ale lui Barack Obama.

Vineri, Trump l-a grațiat pe Arpaio, un gest care a fost criticat de adversarii săi politici democrați și de apărătorii drepturilor omului. Aceștia îl consideră rasist pe fostul apărător al legii, ales și reales ca șerif timp de 24 de ani.

Ryan este cel mai înalt reprezentant al republicanilor, majoritari în Congres, care dezaprobă decizia președintelui de a face uz în acest caz de prerogativa sa de a acorda grațieri. Cu o zi înainte de a face cunoscută poziția congresmanului, consiliul editorial al Wall Street Journal aprecia că republicanii ar trebui să îl considere pe Donald Trump nu ca pe un reprezentant al lor la Casa Albă, ci ca pe un politician independent.

Ziarul Washington Post, preluat de asemenea de DPA, adaugă referitor la acest caz informația că Trump a discutat anul acesta cu procurorul general al SUA — funcție care presupune și prerogative de ministru al justiției — posibilitatea unei grațieri. Jeff Sessions i-a spus președintelui că renunțarea la acuzațiile împotriva lui Arpaio "ar fi nepotrivită". Un oficial de la Casa Albă a declarat publicației citate: "Știam de mai multă vreme că președintele vrea să facă asta și am lucrat ca să ne pregătim pentru moment, indiferent când ar fi sosit".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...