SUA: Membri ai Congresului vor să suplimenteze semnificativ ajutorul militar şi umanitar pentru Ucraina

SUA: Membri ai Congresului vor să suplimenteze semnificativ ajutorul militar şi umanitar pentru Ucraina

Membri ai Congresului american au declarat joi că ar putea aproba fonduri de sute de milioane de dolari ca ajutor militar şi umanitar suplimentar pentru Ucraina începând de săptămâna viitoare, pentru a întări guvernul de la Kiev în faţa agresiunii Rusiei, transmite Reuters.

Lăsând la o parte divergenţele tipice între partide, atât democraţi, cât şi republicani au spus că sunt favorabili unei creşteri puternice a ajutorului peste ceea ce a fost deja trimis. Administraţia preşedintelui american Joe Biden a trimis în Ucraina în ultimul an asistenţă în valoare de peste 650 milioane de dolari.

'Colegii mei şi cu mine monitorizăm cu atenţie situaţia şi suntem pregătiţi să acordăm asistenţă atât partenerilor noştri ucraineni, cât şi aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est care se confruntă cu această criză', a afirmat Rosa DeLauro, membră a Camerei Reprezentanţilor şi şefă a Comisiei pentru credite.

La rândul său, şefa Camerei, Nancy Pelosi, a declarat că legislatorii vor să acorde Ucrainei asistenţă umanitară, precum şi armele defensive necesare pentru a răspunde atacului Rusiei.

'Ceea ce facem în privinţa Ucrainei este să ne asigurăm că punem la dispoziţie asistenţă umanitară pentru a ajuta oamenii, că trimitem arme defensive letale în Ucraina de până la 600 milioane de dolari pentru a-şi duce propria luptă', le-a spus Pelosi reporterilor la San Francisco.

Congresmenii nu au menţionat cifre exacte, dar au dat de înţeles în mod clar că sunt favorabili unor cheltuieli semnificative.

Ucraina ar avea nevoie de 1 miliard de dolari în ajutoare umanitare pentru următoarele 12 luni, a arătat miercuri Barbara Lee, membră democrată a aceleiaşi comisii.

Senatorul republican Lindsey Graham, membru marcant al Comisiei pentru credite a Senatului, le-a spus reporterilor că doreşte ca legislativul să discute o lege privind acordarea de asistenţă Ucrainei săptămâna viitoare, când congresmenii vor reveni la Washington.

Senatorii discutaseră anterior acordarea a 500 milioane de dolari suplimentari ca ajutor umanitar suplimentar pentru Ucraina, în timpul negocierilor eşuate cu privire la un proiect bipartizan de a întări Ucraina şi sancţiona Rusia.

Acest demers s-a blocat după ce democraţii şi republicanii nu s-au pus de acord dacă să aştepte cu impunerea de sancţiuni până după ce Rusia ar fi declanşat o invazie şi dacă să impună sancţiuni secundare asupra instituţiilor care fac afaceri cu bănci ruseşti.

Ajutorul pentru Ucraina a fost un subiect discutat joi seară între membri ai administraţiei şi membri ai Senatului şi Camerei, conform unor surse.

Administraţia Biden nu a specificat care ar fi suma pe care ar dori să o autorizeze Congresul, afirmând că situaţia este încă în curs de evaluare.

Deocamdată nu este clar dacă aceste fonduri vor fi aprobate printr-un proiect legislativ de urgenţă de sine stătător sau ca parte a măsurii mai largi de a menţine funcţionarea agenţiilor guvernamentale după ce finanţarea acestora va înceta la 11 martie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”