SUA: Niciun incident major la Portland, unde au avut loc manifestanţii ale celor două extreme

SUA: Niciun incident major la Portland, unde au avut loc manifestanţii ale celor două extreme

Niciun incident major nu s-a produs sâmbătă după-amiază la Portland, unde o adunare a simpatizanţilor extremei drepte şi o contramanifestaţie a extremei stângi le-au provocat temeri privind ciocniri violente autorităţilor locale şi preşedintelui american Donald Trump, care a afirmat că urmăreşte îndeaproape evenimentele, relatează AFP.

După dispersarea celor două manifestaţii, mici grupuri de extremişti din cele două tabere s-au insultat, s-au lovit şi au folosit spray-uri cu piper, potrivit mai multor mărturii.

Poliţia din Portland a anunţat cel puţin 13 arestări, dar nimeni nu a fost rănit grav, potrivit unei purtătoare de cuvânt.

"Supraveghem Portland îndeaproape. Sperăm că primarul va putea să-şi facă bine treaba", a postat pe Twitter Donald Trump.

"Există o reflecţie serioasă privind posibilitatea de a desemna ANTIFA 'organizaţie teroristă' ", a adăugat el fără a furniza amănunte suplimentare, referindu-se la grupuri radicale de extrema stângă care se revendică din "antifascism".

Mai multe organizaţii de extremă dreapta au lansat un apel la organizarea sâmbătă a unei manifestaţii, în cel mai mare oraş din Oregon. Sloganul lor era "să punem capăt terorismului intern", referire la grupurile radicale de extremă stânga cu care s-au înfruntat fizic în ultimele luni la Portland.

Grupuri de extremă stânga, precum Rose City Antifa - considerat cel mai vechi grup "antifa" al ţării, au organizat o contramanifestaţie, cărora li s-au alăturat numeroşi locuitori care protestau împotriva prezenţei mişcărilor ultranaţionaliste în oraşul lor.

Aceste evenimente, neautorizate, au adunat de o parte şi de alta "mai multe sute de persoane în centrul oraşului", potrivit poliţiei din Portland.

Poduri şi străzi închise, poliţişti antirevoltă puternic înarmaţi, agenţi pe bicicletă străbătând străzile, ambarcaţiuni pe râul Willamette care taie oraşul în două - sunt numai câteva dintre mijloacele utilizate de forţele de ordine pentru a se interpune între cele două tabere şi a preveni înfruntările în timpul zilei.

Pe de o parte puteau fi văzute drapele americane agitate de un amestec de militanţi de extremă dreaptă precum Proud Boys, consideraţi rasişti de unii experţi, şi de susţinători clasici ai preşedintelui american Donald Trump, de multe ori cu şepci roşii cu mesajul "Make America Great Again", sloganul lui Trump din campania prezidenţială din 2016.

De cealaltă parte se aflau tineri îmbrăcaţi complet în negru, uneori mascaţi, alături de simpli locuitori din Portland.

La începutul zilei, poliţia a anunţat confiscarea unor spray-uri repulsive împotriva urşilor, a unor scuturi artizanale şi bâte.

Primarul democrat al oraşului, Ted Wheeler, a promis toleranţă zero faţă de eventuale acte de vandalism sau de violenţă.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

2 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

3 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid

4 Cine sunt cei doi medici care au creat mitul Ivermectinei ca „leac miraculos” pentru COVID-19

5 Cine sunt animalele care au umplut de sânge un activist de mediu şi doi jurnalişti, într-o pădure din Bucovina