SUA: "Ora justiţiei rasiale" a venit, a spus Joe Biden la funeraliile lui George Floyd

SUA: "Ora justiţiei rasiale" a venit, a spus Joe Biden la funeraliile lui George Floyd

"Ora justiţiei rasiale" a venit în SUA, a declarat marţi candidatul democrat la preşedinţia SUA Joe Biden, într-o înregistrare video difuzată la funeraliile lui George Floyd de la Houston, relatează AFP.

"Nu ne mai putem abate atenţia de la rasismul care ne răneşte sufletul", a afirmat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, aducându-i un omagiu acestui afro-american de 46 de ani, a cărui moarte în urmă cu 15 zile sub genunchiul unui poliţist alb a provocat un val de manifestaţii în întreaga ţară şi dincolo de ea.

Joe Biden s-a întâlnit luni în privat cu apropiaţii lui George Floyd, în ajunul funeraliilor din oraşul texan Houston unde a crescut.

"De ce există în această ţară atât de mulţi americani negri care se trezesc dimineaţa ştiind că ar putea muri pur şi simplu trăindu-şi viaţa?", a întrebat în înregistrare candidatul democrat la Casa Albă, care îl va înfrunta pe 3 noiembrie pe un Donald Trump care încearcă să dea dovadă de fermitate de la începutul mişcării de protest.

Mai mulţi aleşi democraţi au luat cuvântul pe rând în biserica arhiplină "Fountain of Praise" din Houston, dând funeraliilor o tonalitate politică.

"George Floyd a schimbat lumea şi îl vom face cunoscut lumii", a declarat membrul Camerei reprezentanţilor din Texas, Al Green.

"Trebuie să facem în aşa fel încât să nu ieşim de aici după ce l-am omagiat fără a ne asigura că facem ceea ce este necesar pentru a nu uita şi pentru ca asta să nu li se mai întâmple generaţiilor viitoare", a adăugat el.

Deputata democrată din Houston în Congresul american Sheila Jackson Lee a spus că speră şi ea ca George Floyd să nu fi murit degeaba.

El a avut ca "misiune" pe pământ "să facă oamenii să se ridice şi să nu se liniştească până când nu vor fi obţinut dreptate", a spus ea.

Foarte aplaudată, ea a mai spus că foştii preşedinţi democraţi Bill Clinton şi Barack Obama i-au scris familiei lui George Floyd, căreia i-a înmânat un drapel american în numele preşedintei Camerei reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Aceasta a îngenuncheat luni simbolic, în incinta Congresului de la Washington, împreună cu alţi aleşi democraţi, înainte de a depune o propunere de lege vizând reformarea poliţiei din SUA.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 Ucrainenii l-au „eliberat de viață” pe instructorul super-piloților ruși

5 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...