SUA: Pandemia şi reforma privind cauţiunea, incriminate pentru intensificarea incidentelor armate

SUA: Pandemia şi reforma privind cauţiunea, incriminate pentru intensificarea incidentelor armate

Aproape 30 de oameni au fost ucişi şi peste 150 răniţi numai la New York şi Chicago în weekendul de 4 iulie în incidente cu arme de foc, într-o creştere alarmantă a nivelului de violenţă atribuită de poliţie pandemiei de COVID-19, ostilităţii faţă de lege şi reformelor din sistemul de eliberări condiţionate, relatează agenţia Reuters.

La New York, 64 de oameni au fost răniţi şi 11 ucişi în 45 de astfel de incidente, de trei ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă de trei zile a anului trecut. La Chicago, 87 de oameni au fost răniţi şi 17 ucişi, inclusiv doi copii. La Atlanta, peste 30 de oameni au fost răniţi şi cinci ucişi de tiruri de arme de foc începând de vineri.

Comandantul poliţiei newyorkeze, Terence Monahan, a asociat această creştere cu mai mulţi factori, între care scăderea populaţiei din penitenciare din cauza pandemiei şi o măsură care cere ca judecătorii să-i pună în libertate pe acuzaţii judecaţi pentru fapte considerate de gravitate scăzută şi fără uz de violenţă.

"Putem rezolva acest lucru", a susţinut Monahan luni la o conferinţă de presă. "Avem nevoie de cooperare cu cei cărora acum le e frică să iasă din case", a adăugat el.

El a mai spus că ostilitatea faţă de instituţiile de aplicare a legii manifestată după moartea afro-americanului George Floyd, la 25 mai, în timpul arestării sale la Minneapolis i-a încurajat pe unii americani să creadă că "poliţiştii nu mai pot să facă nimic".

Preşedintele Donald Trump, care este republican, a acuzat în mod repetat oficiali locali democraţi că au eşuat în misiunea lor de a proteja publicul pentru că nu au luat măsuri dure împotriva creşterii criminalităţii.

În Georgia, guvernatorul republican Brian Kemp a declarat luni stare de urgenţă şi a activat 1000 de membri ai Gărzilor naţionale pentru a pune capăt violenţelor din Atlanta.

Dar, în pofida recentului vârf, numărul de fapte violente din SUA s-a redus la circa jumătate faţă de anii 1990. În New York City, infracţiunile grave au scăzut cu peste 80% din 1990. La Chicago, infracţiunile cu violenţă au scăzut de asemenea pe parcursul ultimelor două decenii, deşi vara lui 2016 a fost una deosebit de sângeroasă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...