SUA: Pete Buttigieg câştigă în Iowa cu o zecime de punct procentual în faţa lui Sanders (numărătoare oficială)

SUA: Pete Buttigieg câştigă în Iowa cu o zecime de punct procentual în faţa lui Sanders (numărătoare oficială)

Fostul primar din South Bend (statul Indiana), Pete Buttigieg, s-a impus la limită în faţa senatorului de Vermont, Bernie Sanders, în adunările electorale (caucus) din statul Iowa, a informat joi seara Partidul Democrat la capătul unei numărători haotice şi controversate care a durat trei zile, informează EFE.

Buttigieg a obţinut 26,2% din voturi (564 de delegaţi ai statului), faţă de 26,1% (562 delegaţi) câştigaţi de Sanders.

Pe poziţia a treia s-a clasat senatoarea Elizabeth Warren cu 387 delegaţi (18%), urmată de fostul vicepreşedinte Joe Biden cu 341 delegaţi (15,8%) şi de senatoarea Amy Klobuchar cu 264 delegaţi (12,3%).

Foto: (c) Eric Thayer / REUTERS


Partidul Democrat din Iowa încheie astfel o numărătoare haotică a voturilor care a pus sub semnul întrebării întregul proces. Timp de trei zile cât a durat numărătoarea, atât Buttigieg, cât şi Sanders s-au declarat câştigători ai caucus-ului.

Preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Tom Perez, a cerut joi o revizuire a tuturor procedurilor de numărare a voturilor, mai ales că, potrivit The New York Times, în pofida întârzierilor, rezultatele conţin zeci de greşeli.

''Ajunge! În lumina problemelor care au ieşit la suprafaţă în implementarea planului de selecţie a delegaţilor, pentru a asigura încrederea publică în rezultate, cer Partidului Democrat din Iowa să înceapă imediat renumărarea'', a declarat Perez.

Între timp, candidaţii democraţi au ajuns deja în New Hampshire, care va organiza marţi alegeri primare care vor fi cu atât mai importante prin prisma fiasco-ului din Iowa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria