SUA: Pete Buttigieg câştigă în Iowa cu o zecime de punct procentual în faţa lui Sanders (numărătoare oficială)

SUA: Pete Buttigieg câştigă în Iowa cu o zecime de punct procentual în faţa lui Sanders (numărătoare oficială)

Fostul primar din South Bend (statul Indiana), Pete Buttigieg, s-a impus la limită în faţa senatorului de Vermont, Bernie Sanders, în adunările electorale (caucus) din statul Iowa, a informat joi seara Partidul Democrat la capătul unei numărători haotice şi controversate care a durat trei zile, informează EFE.

Buttigieg a obţinut 26,2% din voturi (564 de delegaţi ai statului), faţă de 26,1% (562 delegaţi) câştigaţi de Sanders.

Pe poziţia a treia s-a clasat senatoarea Elizabeth Warren cu 387 delegaţi (18%), urmată de fostul vicepreşedinte Joe Biden cu 341 delegaţi (15,8%) şi de senatoarea Amy Klobuchar cu 264 delegaţi (12,3%).
 

Foto: (c) Eric Thayer / REUTERS


Partidul Democrat din Iowa încheie astfel o numărătoare haotică a voturilor care a pus sub semnul întrebării întregul proces. Timp de trei zile cât a durat numărătoarea, atât Buttigieg, cât şi Sanders s-au declarat câştigători ai caucus-ului.

Preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Tom Perez, a cerut joi o revizuire a tuturor procedurilor de numărare a voturilor, mai ales că, potrivit The New York Times, în pofida întârzierilor, rezultatele conţin zeci de greşeli.

''Ajunge! În lumina problemelor care au ieşit la suprafaţă în implementarea planului de selecţie a delegaţilor, pentru a asigura încrederea publică în rezultate, cer Partidului Democrat din Iowa să înceapă imediat renumărarea'', a declarat Perez.

Între timp, candidaţii democraţi au ajuns deja în New Hampshire, care va organiza marţi alegeri primare care vor fi cu atât mai importante prin prisma fiasco-ului din Iowa. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Data morții lui Putin, prezisă de un medium rus. Mai mult, a descris și modul în care va sfârși

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?