SUA: Pete Buttigieg şi-a anunţat retragerea din cursa pentru obţinerea candidaturii democrate

SUA: Pete Buttigieg şi-a anunţat retragerea din cursa pentru obţinerea candidaturii democrate

Politicianul moderat american Pete Buttigieg şi-a anunţat duminică retragerea din cursa pentru obţinerea candidaturii democrate pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an din SUA, în competiţia internă din Partidul Democratic rămânând astfel doar şase concurenţi, relatează Reuters, AFP şi DPA.

Buttigieg (38 de ani) a luat această decizie în urma rezultatului dezamăgitor din alegerilor primare din statul Carolina de Sud, după ce în scrutinul similar din Nevada se plasase pe poziţia a treia.

''Adevărul este că drumul nostru s-a apropiat de final - pentru candidatura noastră, dacă nu pentru cauza noastră'', a spus fostul primar al oraşului South Bend, din statul Indiana.

Fără a menţiona explicit numele lui Bernie Sanders, el a subliniat că o abordare politică ''inflexibilă'' nu ar fi o variantă câştigătoare contra republicanului Donald Trump.

''Avem nevoie de o agendă extinsă care să servească poporului american şi nu cuiva care se pierde în ideologie'', a spus Buttigieg. El şi-a exprimat astfel indirect opoziţia faţă de o nominalizare a lui Sanders, dar s-a abţinut totuşi de la a susţine un alt candidat democrat.

Retragerea lui Pete Buttigieg din cursa electorală survine cu două zile înaintea de Super Marţea electorală americană, când au loc alegeri primare în 14 state (printre care California şi Taxas, ce au populaţie numeroasă), şi este de aşteptat să consolideze poziţia lui Joe Biden. Acesta a obţinut 48% din voturi în alegerile primare din Carolina de Sud, mai mult decât dublul procentelor obţinute de Bernie Sanders şi se plasează ca principal contracandidat al acestuia în interiorul Partidului Democrat.

În Super Marţea electorală, candidaţii din Partidul Democrat îşi dispută 1.357 de locuri de delegaţi, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din numărul total de delegaţi democraţi.

Pentru a obţine nominalizare la prezidenţialele din noiembrie, un candidat democrat trebuie să obţină sprijinul unei majorităţi din cei 3.979 de delegaţi la primul vot din Convenţia Naţională Democrată, ceea ce înseamnă 1.991 delegaţi. Cu alte cuvinte, alegerile primare din Super Marţea nu vor da un răspuns final privind numele candidatului democrat, dar ar putea oferi indicii despre cum se va desfăşura scrutinul în statele rămase. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante