SUA: Președintele ales, Donald Trump, s-a întâlnit cu fostul său rival republican, Mitt Romney

SUA: Președintele ales, Donald Trump, s-a întâlnit cu fostul său rival republican, Mitt Romney

Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a primit sâmbătă pe Mitt Romney, fost candidat la Casa Albă în 2012 și unul dintre cei mai mari critici ai săi din cadrul Partidului Republican pe parcursul campaniei prezidențiale, transmit agențiile internaționale de presă.

Romney, care a fost învins de Barack Obama în alegerile prezidențiale din 2012, a fost de-a lungul ultimelor luni într-o înfruntare deschisă cu Trump, dar media americană vehiculează că, în ciuda acestei poziții, magnatul new-yorkez ar putea să-i ofere acestuia postul de Secretar de Stat, relevă EFE.

AFP notează că cei doi interlocutori nu au confirmat dacă Mitt Romney este într-adevăr finalist pentru a deveni șeful diplomației americane sub Donald Trump sau a fost vorba doar de o vizită de curtoazie menită să panseze rănile din rândul taberei republicane.

"Am avut un dialog de anvergură asupra a diverse teatre din lume în care Statele Unite au interese semnificative", a declarat Romney, la ieșirea de la întâlnirea care a durat o oră și 25 de minute și a avut loc la o proprietate cu teren de golf a lui Trump, din Bedminster, în New Jersey, unde succesorul lui Obama își petrece weekendul și unde va primi și alți lideri republicani.

"Am discutat despre aceste domenii și am schimbat opinii asupra acestor subiecte, o discuție foarte în amănunt și în profunzime, în timpul pe care l-am avut la dispoziție. Apreciez oportunitatea de a vorbi cu președintele ales și aștept cu nerăbdare viitoarea administrație", a spus Mitt Romney, într-o scurtă declarație focalizată pe subiectele internaționale, fără a răspunde întrebărilor jurnaliștilor, după cum notează agenția DPA.

Discuțiile "au mers foarte bine", a punctat și Trump.

Mitt Romney, 69 de ani, a afirmat în martie despre omul de afaceri, printre altele, că este un "un prefăcut, un impostor" și a preluat conducerea mișcării republicane anti-Trump, o campanie violentă menită să îi blocheze drumul spre nominalizare.

AFP subliniază că, dacă ar fi numit secretar de Stat, postul cel mai important în rang protocolar după cel de vicepreședinte, Mitt Romney ar putea să se sprijine pe puternica sa notorietate mondială, deși el nu are aproape deloc experiență în diplomație.

Dar în plus ar trebui să cadă de acord pe fond cu Donald Trump, în special asupra Rusiei. În timp ce viitorul președinte își înmulțește cuvintele de conciliere la adresa lui Vladimir Putin, Mitt Romney estimase, în 2012, că Moscova este inamicul geopolitic numărul unu pentru Statele Unite, amintește France Presse.

În programul primirilor, sâmbătă, de către Donald Trump, la Bedminster, figurau printre alții generalul în rezervă James Mattis, candidat potențial pentru Pentagon, și Michelle Rhee, fostă șefă a școlilor din Washington.

Trump a numit vineri trei membri ai echipei sale (Justiție, CIA și consilierul pentru securitate națională), dar rămân 15 alte înalte posturi de acoperit în cabinetul său, în special Departamentul de Stat și cel al Apărării, dar și mii de posturi la Washington, o operațiune supervizată de echipa sa de tranziție.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina