SUA: Preşedintele Hondurasului, acuzat că a încasat milioane de dolari de la traficanţi de droguri

SUA: Preşedintele Hondurasului, acuzat că a încasat milioane de dolari de la traficanţi de droguri

Preşedintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, a primit milioane de dolari de la traficanţi de droguri, inclusiv de la Joaquin Guzman "El Chapo", susţine procuratura din New York, relatează joi Reuters şi AFP.

Procurorul adjunct Jason Richman a afirmat miercuri, în deschiderea procesului pentru trafic de narcotice al unui frate al preşedintelui Hernandez, că acuzatul era protejat de actualul şef de stat şi că "El Chapo" i-a înmânat personal acuzatului, Juan Antonio 'Tony' Hernandez, suma de un milion de dolari, "pentru fratele său" (preşedintele).

Juan Orlando Hernandez a calificat pe Twitter aceste acuzaţii ca fiind "100% false, absurde şi ridicole" şi "mai neserioase decât Alice în ţara minunilor".

Un document al acuzării făcut public în august a indicat că un narcotraficant din Honduras, al cărui nume nu a fost menţionat, a contribuit cu 1,5 milioane de dolari la campania prezidenţială a lui Juan Orlando Hernandez, în 2013, cea mai mare parte a acestor bani ajungând la politicieni locali pentru a-i convinge să susţină candidatura celui care atunci era preşedintele parlamentului din ţara sud-americană.

Juan Orlando Hernandez, reales în 2017, a denunţat în discursul rostit la Adunarea Generală a ONU la 25 septembrie "o campanie de denigrare dusă de traficanţi de droguri, bande, indivizi corupţi, asasini şi chiar politicieni".

Preşedintele Hondurasului este un partener privilegiat al preşedintelui american Donald Trump, care a încheiat cu el săptămâna trecută un acord de cooperare în privinţa cererilor de azil, cu scopul de a limita imigraţia clandestină.

Serviciile procurorului federal din Manhattan, Geoffrey Berman, vor să demonstreze în procesul deschis miercuri că şi predecesorul lui Hernandez, Porfirio Lobo (2010-2014), ar fi beneficiat de sprijin financiar din partea narcotraficanţilor.

Tony Hernandez, fost deputat în vârstă de 41 de ani, a fost arestat pe aeroportul din Miami în noiembrie 2018 şi inculpat pentru trafic de droguri, posesie de arme de foc şi mărturie falsă. Guvernul american afirmă că fratele preşedintelui din Honduras a fost implicat cel puţin din 2004 în traficul de narcotice şi a participat timp de peste 10 ani la distribuirea de cocaină. Procurorii newyorkezi îl acuză de asemenea de implicare în cel puţin două asasinate între bande rivale, între 2011 şi 2013. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fraților, nevasta ăstuia s-a supărat că i-a luat doar un apartament de 200.000 de euro pe Faleză, la Constanța…

2 Era SF / Anunţul care poate schimba regulile evoluţiei societăţii umane: China va avea un „program de modificare…

3 A murit Mihăilă Cofar, românul bătut în conflictul româno-maghiar din 1990 / Mesajul lui Rareș Bogdan

4 Ambasada SUA la București, mesaj cu două zile înainte de alegeri: Perioada Renașterii în România este în floar…

5 „Mâncătorul de femei” a făcut o nouă victimă / Vasile Lavric, bărbatul suspectat că și-a ucis soția și pe cele …