SUA: Preşedintele Trump a promulgat legea care prelungeşte cu 6 ani programul de supraveghere al NSA

Preşedintele american, Donald Trump, a promulgat vineri o lege care prelungeşte cu 6 ani programul prin care Agenţia Naţională de Securitate (NSA) culege date, fără necesitatea unui mandat judecătoresc, privind comunicaţiile digitale ale cetăţenilor străini din afara Statelor Unite, transmite agenţia EFE.

Anunţul semnării legii, aprobate anterior de Congresul SUA, a fost făcut chiar de Trump, pe Twitter.

 
Legea reautorizează, pentru următorii şase ani, Secţiunea 702 din Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), prin care NSA colectează informaţii despre comunicaţiile pe internet ale străinilor din afara SUA, inclusiv cele stabilite cu cetăţeni americani.

Prevederea este un instrument-cheie utilizat de comunitatea de informaţii din SUA, susţinătorii săi considerând-o esenţială pentru combaterea terorismului, iar oponenţii afirmând că încalcă dreptul la viaţă privată, a scris dpa, joi, după aprobarea în Senatul SUA.

Secţiunea 702 reprezintă baza juridică pentru, între altele, programul 'PRISM' al NSA de supraveghere a reţelelor sociale, a cărui dezvăluire de către Edward Snowden în 2013 a declanşat un scandal la scară planetară.

Precedenta autorizare data din 2012.

Procurorul general (ministru al justiţiei), Jeff Sessions, a salutat adoptarea legii, considerând-o 'crucială pentru a ne permite să continuăm să strângem informaţii despre terorişti străini din afara ţării şi să dejucăm potenţiale comploturi împotriva americanilor în străinătate şi acasă'.

Agenţiile de informaţii considerau această nouă autorizare ca absolut vitală pentru apărarea ţării împotriva terorismului, susţinând că legea nu îi vizează decât pe neamericani, în străinătate, cetăţenii americani fiind protejaţi prin Constituţie împotriva oricăror interceptări fără mandat judecătoresc ale comunicaţiilor lor.

O alianţă de parlamentari de stânga şi ai dreptei libertariene s-a opus însă, întrucât comunicaţiile americanilor pot ajunge incidental în interceptările NSA, transmitea AFP, după votul din urmă cu o săptămână din Camera Reprezentanţilor.

Între majoritatea republicană şi opoziţia democrată a intervenit atunci un compromis prin care condiţiile de acces al FBI la miliardele de date interceptate de NSA au fost uşor restrânse, astfel încât poliţiştii vor avea nevoie de mandat judecătoresc pentru a utiliza datele în cadrul unui proces, nu însă şi pentru a le consulta. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet