SUA relaxează presiunea asupra Venezuelei pentru a favoriza dialogul politic

SUA relaxează presiunea asupra Venezuelei pentru a favoriza dialogul politic

Statele Unite au anunţat marţi o relaxare foarte limitată a sancţiunilor grele împotriva Venezuelei, prezentată ca un gest pentru a favoriza o reluare iminentă a dialogului dintre preşedintele Nicolas Maduro şi opoziţia susţinută de Washington, scrie AFP.

După ridicarea, luni, a anumitor restricţii vizând Cuba, este al doilea adversar latino-american al Statelor Unite care beneficiază de un astfel de impuls.

Chiar dacă responsabilii americani vorbesc de "coincidenţe", apropierea Summit-ului Americilor organizat în iunie de preşedintele Joe Biden la Los Angeles poate avea o legătură: Mexicul ameninţă că va boicota reuniunea dacă Venezuela, Cuba şi Nicaragua nu sunt invitate şi ar putea fi deci sensibil la aceste relaxări ale poziţiei americane.

În ceea ce priveşte Venezuela, relaxarea sancţiunilor este "legată de un acord între cele două părţi de a relua negocierile" la Ciudad de Mexico cu scopul de a găsi o cale de ieşire din criza politică venezueleană, pe care "ar urma să îl anunţe foarte curând", le-a declarat jurnaliştilor un responsabil american cu rang înalt.

El a precizat că această măsură a fost luată "la cererea guvernului de tranziţie venezuelean" al opozantului Juan Guaido, recunoscut de Statele Unite ca preşedinte legitim al Venezuelei.

Discuţiile inter-venezuelene sunt blocate din octombrie.

Dar o vizită rară a unor emisari ai guvernului american la preşedintele socialist, în martie, a condus la eliberarea a doi americani închişi în Venezuela şi la promisiunea unei reluări a dialogului cu opoziţia.

La acea dată, vizita a alimentat speculaţii cu privire la o posibilă renunţare la embargoul asupra petrolului venezuelean impus de Washington în 2019 în speranţa de a-l înlătura de la putere pe Nicolas Maduro.

Statele Unite au făcut într-adevăr ocolul lumii în căutarea de hidrocarburi pentru a compensa pierderea ţiţeiului rusesc în urma sancţiunilor ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

Dar măsurile de marţi nu au nicio legătură cu dorinţa de a reduce preţul petrolului, a subliniat responsabilul american.

Această "relaxare a unor sancţiuni" se referă în primul rând la o "exceptare limitată" acordată grupului petrolier american Chevron în cadrul embargoului.

Compania va putea "negocia condiţiile potenţialelor activităţi viitoare în Venezuela", fără însă a încheia un nou acord cu compania naţională venezueleană PDVSA, a explicat acest responsabil. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

3 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

4 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

5 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”