SUA: Şapte ofiţeri din Rochester, suspendaţi după arestarea brutală a unui afro-american, decedat ulterior

SUA: Şapte ofiţeri din Rochester, suspendaţi după arestarea brutală a unui afro-american, decedat ulterior

Şapte ofiţeri de poliţie din Rochester, statul New York, au fost suspendaţi joi, după moartea prin asfixiere a unui bărbat afro-american pe care ei l-au arestat în luna martie într-un incident brutal de la care au fost făcute publice imagini video în această săptămână, notează Reuters.

Înregistrarea video, realizată cu camera de corp a unuia dintre poliţişti, arată un grup de poliţişti care îi pun o glugă pe cap lui Daniel Prude, acesta, dezbrăcat, fiind constrâns să stea în genunchi, pe o stradă din Rochester, în timp ce afară ningea.

Înregistrarea a fost făcută publică miercuri de membri ai familiei Prude, care au cerut arestarea ofiţerilor implicaţi în incident. Daniel Prude (41 de ani) a murit la o săptămână după arestarea sa din 23 martie în Rochester, oraş cu aproape 200.000 de locuitori situat în zona lacului Ontario.

Acest caz se alătură seriei de incidente în care poliţişti americani albi sunt acuzaţi de brutalităţi contra unor afro-americani, ceea ce a dus la ample demonstraţii în numeroase oraşe americane în ultimele luni.

Primăriţa oraşului Rochester, Lovely Warren, la rândul său afro-americană, a declarat că ''rasismul structural şi instituţional'' a condus la decesul lui Daniel Prude, dar a insistat că nu a aflat decât în august circumstanţele privind arestarea bărbatului.

Şeful poliţiei din Rochester, La'Ron Singletary, tot afro-american, a anunţat că sunt în desfăşurare anchete penale şi interne.

Membrii familiei Prude au obţinut înregistrarea după ce au formulat o cerere invocând legea privind libertatea informaţiei, a relatat postul de televiziune WROC, care este afiliat CBS.

Moartea lui Daniel Prude a fost considerată omucidere de biroul de examinare medicală din districtul Monroe, care a stabilit cauzele morţii ca fiind ''complicaţii ale asfixiei în contextul unei constrângeri fizice'', potrivit raportului de autopsie obţinut de publicaţia The New York Times.

Biroul procurorului general al statului New York anchetează acest caz, aşa cum prevede legislaţia acestui stat ori de câte ori poliţia este implicată în moartea unui civil. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia

5 FOTO Rămas fără comandanți, Vladimir Putin a trimis pe frontul din Ucraina un general obez aflat la pensie / Ce se știe despre generalul Pavel