SUA: Şeful Pentagonului le cere militarilor să rămână apolitici

SUA: Şeful Pentagonului le cere militarilor să rămână apolitici

Şeful Pentagonului a trimis marţi un memorandum tuturor angajaţilor din cadrul Ministerului Apărării al SUA, îndemnându-i să rămână neutri politic, la două săptămâni după o controversă asupra unei nave de război numită în memoria senatorului defunct John McCain, informează miercuri AFP.

"Tot personalul ministerului, atât militar, cât şi civil, se angajează sub jurământ să protejeze şi să apere Constituţia SUA", notează ministrul interimar al apărării al SUA, Patrick Shanahan, în acest memorandum trimis tuturor angajaţilor Pentagonului şi principalilor responsabili militari din lume.

"Misiunea armatei noastre profesionale şi etica sa sunt apolitice", adaugă Shanahan, care şi-a exprimat săptămâna trecută regretul că Preşedinţia SUA a cerut, cu ocazia recentei vizite a lui Donald Trump în Japonia, ca distrugătorul lansator de rachete numit John McCain, pe care Trump îl detesta, să fie ţinut departe de privirile preşedintelui.

Întrebat de presă cu privire la acest memorandum, şeful Pentagonului a explicat că a dorit, "după incidentul McCain, să amintească tuturor că nu se pune problema de a politiza armata". "Când ne gândim la toate călătoriile viitoare, la campania care începe, un mic reminder nu strică nimănui", a precizat el, în condiţiile în care alegerile primare pentru alegerile prezidenţiale din 2020 de apropie.

Statul-major particular al lui Donald Trump a contactat Flota 7 americană, cu baza în Japonia, dându-i directiva ca USS McCain, avariat într-o coliziune în 2017, să fie ascunsă cu o prelată. Directiva nu a fost pusă în final în aplicare, însă directorul de cabinet al Casei Albe, Mick Mulvaney, a minimizat incidentul, apreciind că nu era vorba de "o cerere ieşită din comun".

Donald Trump şi John McCain nu şi-au ascuns niciodată dispreţul reciproc. Miliardarul, exceptat de la serviciul militar, a ridiculizat în 2015 statutul de erou al războiului din Vietnam de care se bucura fostul senator republican, făcut prizonier şi torturat timp de cinci ani.

Personalitate respectată a politicii americane, acesta şi-a retras sprijinul pentru candidatul republican în alegerile prezidenţiale din 2016 din cauza afirmaţiilor sale sexiste reapărute în timpul campaniei.

McCain a decedat în urma unui cancer cerebral la 25 august 2018, la vârsta de 81 de ani. El a spus înainte de moartea sa că nu doreşte ca actualul preşedinte să asiste la funeraliile lui.

De atunci, Trump l-a atacat de mai multe ori pe fostul pilot de vânătoare. "Nu am fost niciodată un mare fan al lui John McCain şi nu voi fi niciodată", a declarat el în martie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”