SUA și Israel discută despre viitorul Gazei fără Hamas. Se evaluează posibilitatea creării unui guvern temporar cu sprijinul ONU

SUA și Israel discută despre viitorul Gazei fără Hamas. Se evaluează posibilitatea creării unui guvern temporar cu sprijinul ONU

Oficialii americani și israelieni care evaluează viitorul Fâșiei Gaza după înlăturarea Hamas au început să discute posibile opțiuni, inclusiv posibila creare a unui guvern interimar susținut de Națiunile Unite și care implică guvernele arabe, scrie Bloomberg , citând surse.

Discuțiile sunt încă într-un stadiu incipient și depind de evoluții, nu în ultimul rând de rezultatul operațiunii terestre a Israelului. Și orice astfel de posibilitate va necesita sprijin din partea țărilor arabe din regiune, ceea ce nu este sigur.

Oficialii israelieni au spus în mod repetat că nu au intenția de a ocupa Fâșia Gaza, dar au spus, de asemenea, că continuarea guvernării Hamas este inacceptabilă după atacul din 7 octombrie.

Dificultatea de a atinge ambele obiective a sporit îngrijorarea SUA că Israelul nu a luat în considerare în mod adecvat ce ar urma unui atac la sol. Statele sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că un atac asupra Fâșiei Gaza fără un alt obiectiv clar decât acela de a îndepărta Hamas ar putea escalada într-un război regional.

Un reprezentant al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a spus că acum accentul principal este pe unirea lumii împotriva teroriștilor și pe livrarea cât mai rapidă a ajutorului umanitar în Fâșia Gaza. SUA și UE au recunoscut Hamas ca grup terorist.

În același timp, soarta Fâșiei Gaza după o posibilă invazie terestră a devenit una dintre cele mai urgente probleme pentru oficialii americani. În cele două săptămâni de la atacul Hamas, echipa președintelui american Joe Biden s-a străduit să echilibreze sprijinul pentru Israel cu preocupările legate de criza umanitară care se desfășoară în Fâșia Gaza.

Potrivit surselor Bloomberg, SUA și aliații săi încearcă să amâne invazia israeliană pentru a câștiga timp pentru ca mai mulți oameni să părăsească nordul Fâșiei Gaza și pentru discuții secrete mediate de Qatar pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

Potrivit lui William Usher, un fost analist senior în Orientul Mijlociu la Agenția Centrală de Informații, crearea unui guvern interimar va fi incredibil de dificilă și obținerea consimțământului țărilor arabe și mai dificilă.

Vineri, 21 octombrie, ministrul apărării al Israelului a sugerat că țara nu intenționează să conducă teritoriul după încheierea operațiunilor militare. Israelul încearcă să se distanțeze de Fâșia Gaza și să creeze o „nouă realitate de securitate” în regiune.

Liderul opoziției israeliene Yair Lapid a propus înapoierea controlului asupra Fâșiei Gaza către Autoritatea Palestiniană, care a fost învinsă de Hamas la alegerile din 2006.

Autoritatea Palestiniană, care guvernează Cisiordania, și diaspora palestiniană din țări precum Iordania și Libanul nu sunt alternative viabile, a declarat Ted Singer, un fost ofițer de informații al CIA, specializat în Orientul Mijlociu.

„Autoritatea Palestiniană, alungată din Fâșia Gaza în 2006, nu se bucură de încredere și abia controlează Cisiordania”, a spus Singer.

Reprezentanții administrației Biden au evitat până acum discuțiile publice despre posibilele mecanisme de gestionare a Fâșiei Gaza.

Poporul palestinian din Fâșia Gaza merită o conducere care să le permită să trăiască în pace și securitate, a spus consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan.

„Cum va arăta exact asta în viitor, nu pot spune astăzi, dar este o întrebare valabilă de pus acum, că toate acestea se desfășoară, pentru că trebuie să ne gândim nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung. ”, a spus Sullivan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?