SUA şi Turcia sprijină candidatura lui Diaconescu la funcţia de secretar general al OSCE

SUA şi Turcia sprijină candidatura lui Diaconescu la funcţia de secretar general al OSCE

SUA şi Turcia susţin candidatura lui Cristian Diaconescu pentru funcţia de secretar general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), au declarat surse diplomatice pentru  Newsweek România.

De astăzi şi până vineri, Cristian Diaconescu se va afla într-o vizită oficială la Viena, sediul OSCE, pentru a-şi prezenta candidatura şi va avea o serie de întâlniri, dintre care cea mai importantă este cea cu Secretariatul organizaţiei, structură pe care o va conduce dacă va fi numit în funcţie.

Sursele citate au precizat că interesul pentru candidatura lui Diaconescu este foarte mare şi că, de altfel, Washingtonul susţine efortul fostului ministru român de Externe în detrimentul candidatului Germaniei, Helga Maria Schmid, actual secretar general al Serviciului European pentru Acţiune Externă (EEAS) al Comisiei Europene.

Unul dintre posibilele motive din spatele poziţiei SUA ar fi relaţiile amiabile în plan internaţional dintre Germania şi Rusia.

Reamintim că OSCE a fost, în foarte multe cazuri, un instrument de presiune la adresa Rusiei, mai ales în privinţa conflictelor îngheţate de la graniţa sa vestică (Transnistria, Nagorno-Karabach, Osetia, Abhazia etc.), dar şi după anexarea ilegală a Crimeei.

Potrivit aceloraşi surse, Turcia, prin reprezentanţii săi la OSCE, joacă în tandem cu SUA în sprijinirea candidaturii lui Diaconescu. Turcia are a doua armată ca mărime din NATO şi este extrem de influentă în OSCE, datorită poziţiei geostrategice la Marea Neagră.

Desemnarea noului secretar general al OSCE este programată pentru începutul lunii decembrie.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa este o organizaţie internaţională pentru securitate şi se concentrează pe prevenirea conflictelor, administrarea crizelor şi reconstrucţiile post-conflictuale. Este formată din 57 de ţări din Europa, Mediterană, Caucaz, Asia Centrală şi America de Nord, acoperind spaţiul emisferei nordice “de la Vancouver la Vladivostok”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?