SUA: Steve Bannon, inculpat pentru că a refuzat să colaboreze cu comisia de anchetă privind atacul asupra Capitoliului

SUA: Steve Bannon, inculpat pentru că a refuzat să colaboreze cu comisia de anchetă privind atacul asupra Capitoliului

Steve Bannon, un apropiat al fostului preşedinte Donald Trump, a fost inculpat pentru sfidarea Congresului ca urmare a refuzului său de a participa la ancheta privind atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, potrivit unui anunţ făcut vineri de Departamentul de Justiţie al SUA, informează AFP.

Fostul consilier în vârstă de 67 de ani este urmărit penal pentru refuzul de a depune mărturie şi de a transmite documente comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor care investighează rolul fostului preşedinte republican în atacul susţinătorilor săi asupra sediului Congresului.

În pofida convocării sale de la jumătatea lunii octombrie, Steve Bannon nu s-a prezentat în faţa aleşilor, invocând dreptul preşedinţilor de a păstra confidenţialitatea anumitor documente şi discuţii. Însă, potrivit comisiei, această protecţie nu se aplică deoarece Donald Trump nu mai este preşedinte şi nu s-a prevalat niciodată oficial de acest privilegiu al executivului.

Steve Bannon a fost unul din arhitecţii campaniei prezidenţiale de succes a candidatului republican la alegerile din 2016, înainte de a cădea în dizgraţie. Pe 6 ianuarie nu deţinea o poziţie oficială, dar se pare că Bannon discutase anterior despre protest cu preşedintele Trump, potrivit comisiei de anchetă.

El riscă între 30 de zile şi un an de închisoare pentru fiecare cap de acuzare şi va fi judecat în instanţa federală. Bătălia juridică ar putea dura luni sau chiar ani, ceea ce riscă să submineze ancheta.

Un alt apropiat al fostului preşedinte Trump, fostul său şef de personal, Mark Meadows, a ignorat vineri convocarea sa în faţa comisiei de anchetă, alcătuită majoritar din aleşi democraţi. El a invocat o hotărâre judecătorească anunţată joi ce suspenda temporar transmiterea de documente interne ale Casei Albe către comisie până pe 30 noiembrie.

Comisia de anchetă a răspuns printr-un comunicat că preşedintele Joe Biden a autorizat deja eliberarea documentelor şi că, prin urmare, Mark Meadows avea obligaţia de a depune mărturie, avertizându-l pe acesta în legătură cu posibilitatea punerii sale sub acuzare pentru sfidarea Congresului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Planeta sexuală Oltenia / Elevă de 16 ani, prinsă de mamă în timp ce făcea sex cu profesorul de informatică, de 42 de ani

2 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei

3 VIDEO Explozie puternică urmată de incendiu la fabrica companiei austriece Kronospan Sebeș

4 Scandal sexual cu dansatoarea maneliștilor! Cristina Pucean îl dă în vileag pe Bogdan de la Ploiești!

5 Răsturnare de situație! / Un moştenitor secret al celebrei avocate Paula Iacob revendică averea uriașă de 10 milioane de euro