SUA: Toți posesorii de carte verde care au cerut o exceptare de la decretul privind migrația au obținut-o (oficial)

SUA: Toți posesorii de carte verde care au cerut o exceptare de la decretul privind migrația au obținut-o (oficial)

Posesorii de "carte verde" care au cerut exceptarea de la noul decret privind migrația al președintelui Donald Trump au obținut-o, a anunțat duminică o înaltă oficialitate a administrației americane, transmite AFP.

"Toate persoanele care au cerut o exceptare în cadrul sistemului de carte verde au primit-o", a declarat această oficialitate într-o conferință prin telefon cu presa menită a clarifica toate condițiile de aplicare a decretului.

Potrivit responsabilului citat, numărul persoanelor aflate în această situație era duminică de 170.

Decretul , semnat de președintele republican vineri, a interzis, pe de o parte, intrarea pe teritoriul american a refugiaților timp de 120 de zile și, pe de altă parte, venirea oricărui cetățean din șapte țări cu majoritate musulmană și considerate că reprezintă riscuri teroriste (Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen) timp de 90 de zile.

Mesaje aparent contradictorii au fost trimis începând de vineri seară în legătură cu situația cetățenilor din aceste țări care dețin un permis de ședere permanentă în SUA (carte verde) și se află în prezent în străinătate.

Sâmbătă, Casa Albă a explicat că ei trebuie să solicite o scutire de la caz la caz înainte de călători. Duminică, administrația a explicat că ei dispun cu toții de o scutire.

Secretarul pentru securitate internă John Kelly a declarat că primirea posesorilor de carte verde pe teritoriul american este în 'interes național', o excepție prevăzută în textul decretului de vineri.

Posesorii de carte verde "se pot urca la bordul avioanelor cu destinația SUA", a precizat într-un document explicativ Departamentul de Securitate Internă. "Intrarea acestor persoane, sub condiția verificărilor de securitate, este în interes național. Prin urmare, anticipăm că aceste persoane vor beneficia de o intrare rapidă" în SUA, se mai arată în document.

Companii aeriene și autorități locale au împiedicat în week-end ca unii cetățeni iranieni, dar și de alte naționalități să se îmbarce în avioane cu destinația SUA.

Oficialul american a mai precizat că acest decret controversat a fost redactat în cursul ultimelor luni, cu ajutorul unor experți în imigrație din Congres, și că a fost analizat și aprobat de juriști ai administrației.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...