SUA: Trump i-a înmânat lui Macri un nou volum de documente declasificate privind dictatura argentiniană

SUA: Trump i-a înmânat lui Macri un nou volum de documente declasificate privind dictatura argentiniană

Președintele american, Donald Trump, i-a dat joi personal omologului argentinian, Mauricio Macri, un nou volum de documente declasificate de Departamentul de Stat despre dictatura din Argentina (1976-1983), relatează EFE.

Noul volum constă în 550 de pagini cu informație până acum clasificată, cu cablograme diplomatice din timpul administrației președintelui Jimmy Carter (1977-1981) în care se arată preocuparea pentru violarea drepturilor omului de către dictatura lui Jorge Videla.

"În această dimineața. documentele au fost înmânate de președintele Donald Trump președintelui Argentinei, Mauricio Macri, ca o altă demonstrație a importanței pe care o au pentru Statele Unite relațiile bilaterale cu Argentina", a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Procesul de declasificare a documentelor legate de relațiile între SUA și Argentina pe timpul dictaturii din țara sudică, responsabilă cu o represiune dură care a generat peste 30.000 de dispăruți, a început la puțin timp de la venirea la putere a lui Macri, în 2015.

Fostul secretar de stat din mandatul lui Barack Obama, John Kerry, a fost primul care a început declasificarea unui set de documente care aduc ceva mai multă lumină asupra atitudinii guvernului american față de lovitura generalului Videla și a deteriorării progresive a relațiilor urmare a represiunii.

Noul set de documente "arată un înalt nivel de preocupare a SUA în privința violărilor drepturilor omului în Argentina și Conul Sudic pe timpul guvernului președintelui Jimmy Carter", arată Departamentul de Stat.

Procesul de declasificare este condus de Biroul directorului Agenției Naționale de Informații, cu ajutorul Departamentului de Stat și al altor zeci de agenții, ca răspuns la o solicitare a lui Macri, care joi s-a întâlnit la Casa Albă cu Trump.

Washingtonul va declasifica mai multe documente în toamna și iarna acestui an, mai arată EFE.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 Americanii au umblat la „cutia cu maimuțe” și le-au trimis ceva special ucrainenilor

5 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…