SUA: Trump l-a nominalizat pe Robert Lighthizer pentru postul de reprezentant comercial al Statelor Unite

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a nominalizat pe Robert Lighthizer pentru postul de reprezentant comercial al Statelor Unite, în cadrul Biroului pentru Politici Comerciale ale SUA (USTR), a anunțat marți într-un comunicat echipa sa de tranziție, informează agenția Reuters.

Robert Lighthizer a fost adjunctul șefului USTR în timpul fostului președinte Ronald Reagan, în anii 80, și a jucat un rol major în dezvoltarea politicilor comerciale și în negocierea a zeci de acorduri bilaterale, inclusiv cu privire la oțel și cereale, a precizat echipa de tranziție a lui Trump.

Ulterior, Lighthizer a reprezentat clienți americani în cazuri antidumping și a pledat pentru liberul acces pe piețe externe, se menționează într-o biografie postată pe site-ul firmei de avocatură Skadden Arps, unde este în prezent partener.

Ca reprezentant pentru comerț al lui Trump, Lighthizer ar urma să joace un rol-cheie în punerea în practică a unor politici mai dure ce ar putea intensifica tensiunile cu China și alți parteneri comerciali cheie ai Statelor Unite. Cu toate acestea, el nu va fi probabil principalul arhitect al politicii comerciale a lui Donald Trump, rol care, potrivit unui purtător de cuvânt al echipei de tranziție, i-ar reveni investitorului miliardar Wilbur Ross, ales de Trump ca secretar pentru comerț (ministru), adaugă Reuters.

Reuters mai amintește că, pe parcursul campaniei electorale, Donald Trump a promis că va renegocia o serie de acorduri internaționale, cum este NAFTA (Acordul nord-american de liber schimb, SUA-Canada-Mexic), și că va sancționa companiile care își transferă activitatea în afara SUA. Ulterior, președintele ales și-a menținut această retorică, iar luni a formulat pe Twitter critici la adresa Chinei pentru că "scoate cantități masive de bani și bunuri din SUA în cadrul unui comerț total unilateral", refuzând totodată să țină în frâu Coreea de Nord cu ambițiile sale nucleare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

2 Încă o ţară interzice accesul românilor, din 13 iulie. Lista completă a statelor care ne-au impus restricţii

3 Incident „ciudat” / Dacian Cioloș: „Aflu că unele televiziuni spun că aș fi „forțat” urcarea într-un avion de la…

4 Informație / După locale, PSD își va schimba denumirea. Nu este exclusă spargerea în două a partidului

5 Trei județe nu au raportat niciun caz nou de coronavirus. București și Argeș, cele mai multe îmbolnăviri în ul…