SUA: Un judecător a anulat interdicţia privind armele de asalt în California, în vigoare de trei decenii

SUA: Un judecător a anulat interdicţia privind armele de asalt în California, în vigoare de trei decenii

Un judecător american a anulat vineri interdicţia privind armele de asalt în California, în vigoare de trei decenii, decizie condamnată imediat de către guvernatorul acestui stat, Gavin Newsom, într-un context de recrudescenţă a omuciderilor având legătură cu armele de foc în SUA, transmite sâmbătă AFP.

În decizia de 94 de pagini, judecătorul federal Roger T. Benitez a calificat drept neconstituţională interdicţia privind armele de asalt (în vigoare din 1989), apărând dreptul americanilor de a deţine puşti semiautomate.

"La fel precum briceagul elveţian, populara puşcă semiautomată AR-15 poate servi deopotrivă la apărarea domiciliului şi a patriei. Armele şi muniţiile în mâinile criminalilor, tiranilor şi teroriştilor sunt periculoase. Este preferabil să le lăsăm în mâinile cetăţenilor responsabili şi respectuoşi cu legea", a argumentat el.

Benitez a declarat că statul California are la dispoziţie 30 de zile să facă apel la decizia sa, pe care guvernatorul Newson s-a angajat s-o conteste, calificând-o drept "ameninţare directă la securitatea publică". "Nu vom da înapoi în faţa acestei lupte şi vom continua să ne batem pentru legi privind armele de foc care merg în direcţia cea bună şi salvează vieţi", a anunţat Newson într-un comunicat.

Decizia judecătorească vine pe fondul unei violenţe sporite în SUA şi la ceva mai bine de o săptămână după ce un angajat al unei companii de transport public a ucis opt persoane în perimetrul companiei din California şi apoi s-a sinucis. O percheziţie care a avut loc în această săptămână la domiciliul asasinului a dus la descoperirea a 12 arme de foc, 22.000 de cartuşe şi posibile cocteiluri Molotov. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un roi de drone ucrainene a „măcelărit” o importantă bază aeriană rusă, sediul unui regiment de aviație cu bombardiere Su-34

2 Foarte interesante amănunte!

3 Dezvăluiri de-ți stă mintea-n loc despre Coldea în presa din Albania

4 Știați că Egiptul are peste 20 de escadrile cu 5 tipuri diferite de avioane de luptă?

5 Așa o fi?