SUA: Viitorul șef al comunității de informații sprijină o anchetă privind orice ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale

Fostul senator republican Dan Coats, propus de președintele american Donald Trump în funcția de director al comunității naționale de informații, a promis, în cursul audierii sale în Senat, că va sprijini o anchetă aprofundată în legătură cu orice tentative ale Rusiei de a influența alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, transmite Reuters.

'Cred că este ceva ce trebuie investigat și căruia trebuie să i se răspundă', a declarat marți Coats, în comisia senatorială pentru comunitatea de informații.

Coats, în vârstă de 73 de ani, fost membru al acestei comisii, a mai promis acces deplin pentru membrii ei la toate documentele și alte materiale necesare anchetei.

'Nu am nicio intenție de a ține ceva secret de această comisie', a dat el asigurări.

În declarația sa introductivă, Coats a răspuns preocupărilor legate de o eventuală politică insuficient de dură a noii administrații față de Moscova menționând acțiunile Rusiei, alături de cele ale Chinei și Coreii de Nord, printre principalele provocări cu care se confruntă SUA.

'Voluntarismul Rusiei în afacerile globale este un lucru asupra căruia mă voi apleca cu mare preocupare și pe care trebuie să-l abordăm cu ochii larg deschiși și cu o doză sănătoasă de scepticism', a menționat fostul senator.

Funcția de director al comunității naționale de informații a fost creată după atentatele de la 11 septembrie 2001 pentru a supraveghea toate cele 16 agenții de informații și a îmbunătăți comunicarea între ele.

Una din preocupările în privința lui Coats este legată de poziția sa despre folosirea de către SUA, după 11 septembrie, a așa-numitelor tehnici de interogare întărite, precum simularea înecului. În 2015, a fost unul din puținii membri ai Congresului care s-au opus proiectului de lege, inițiat de senatorul republican John McCain, prin care aceste tehnici au fost declarate ilegale.

Coats a declarat că va respecta această lege, explicând că a votat împotrivă pentru că a dorit 'cel puțin să existe o discuție' despre cel mai bun mod prin care agențiile pot obține rapid informații cruciale.

Coats a apărat de asemenea programele de supraveghere ale guvernului american, chiar dacă s-a angajat să facă 'tot ce poate' pentru dezvăluirea publică a numărului americanilor monitorizați prin aceste programe, destinate să vizeze cetățeni străini.

Deși a fost ambasador în Germania în timpul președinției lui George W. Bush, Dan Coats ar fi primul director al comunității de informații care nu și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în armată, în servicii secrete sau ca diplomat.

Se așteaptă ca Dan Coats, care are o bună relație cu senatori atât democrați, cât și republicani, să fie confirmat fără probleme în funcție.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Asta e de DNA! Citiți de unde vine bogăția Liei Savonea! Ea e cea care l-a salvat pe Vântu!

2 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

3 VIDEO Domeniul „Mama sunt eu” / Așa ne-a furat PSD, pe față, rânjind în batjocură!

4 HOPA! Gâdea, somat de Kovesi să achite în 15 zile daunele morale de 300.000 de lei! Nici celelalte harțabale …

5 Priviți, oameni buni! Da, Dăncilă este încălțată de o biată sclavă de pe plantațiile PSD! Vaca asta s-o crede …

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan